Vaktfugler

I gårsdagens kalenderpost fortalte jeg om filmen «Legenden om vaktfuglene«, der ugler kjemper med nebb og klør (bokstavelig talt) i kampen mellom det gode og det onde. Dr. Borg stiller seg litt tvilende til dette konseptet, og kom med følgende kommentar:

Du som er oppsatt med vaktundulat synes vel sikkert at vaktugler er en helt naturlig sak, men jeg som er vant til schæfer og dobrawailer må nok se denne filmen før jeg tror på det. For meg blir det litt sånn “vakthamster” liksom. Men hva vet jeg om fugler. Fint fint fint lite. Best å utdanne seg litt, kjør Legenden Om Vaktuglene. Takk for tips.

Dr. Borg… Jeg tar selvfølgelig din uvitenhet på ramme alvor og vil gjerne være med og opplyse deg en smule. Du har sikkert hørt om hubroen, en ugleart vi har her i Norge? Det er den aller største fuglen i Europa. Hannen kan bli ca 75 cm høy. Vingespennet er mellom 1,5 og 1,8 meter. Hubroen har et ganske morsomt latinsk navn: Bubo bubo, og navnet virker ikke veldig skremmende. Gjør man derimot et lite googlesøk på «Angrepet av Hubro«, vil du muligens få et mer sobert syn på saken. I et forum jeg fant der, sto det om en hund som hadde blitt løftet opp 5-10 meter av en hubro, før den ble sluppet ned igjen. Man kødder altså ikke med en hubro.

Jeg er derimot ganske sikker på at dere er trygge i Bergskogen.

Mann etter hubro-angrep

Ellers kan jeg tipse deg om min gamle bloggpost «Spennende møte i HubbaBubbaland«, der jeg forteller om mitt nærkontaktmøte med en gal tiur. Jeg tror Dobrawaileren din ville løpt ganske fort om den hadde truffet min gamle «venn», i hvert fall håper jeg for hennes skyld at hun hadde gjort det. Tiuren var en tikkende bombe, som angrep alt og alle: Turgåere, syklister – ja, selv bilister. Jeg overlevde og kan fortelle… Andre var muligens ikke like heldige.

Fugler kan altså være nokså skumle. Undulatene mine ikke medregnet. De er dårlige på vakthold, faktisk ganske elendige. De varsler jo om noen nærmer seg, men det er mer med rop om «kom hiiiiit, kom hiiiit!» og ikke «stikk av, ellers tar vi deg!». De vil nok fungere til en viss grad om det kommer noen innom med fuglefobi, men ellers.. nei, ikke særlig egnet som voktere. Det er derfor vi har alarm.

Når det gjelder filmen jeg så i går, så har den ugler i alle hovedroller. Filmen er totalt fri for mennesker, men et og annet dyr av ikke-uglesorten har fått sneket seg med: Noen rotter, en drøss med flaggermus og en slange. Uglene i «Legenden om..» vokter altså ikke annet enn andre ugler, og det hele virket helt naturlig etter noen  minutters filmtitting.

Når kommer forresten filmen «Legenden om vaktdobrawailerne»? 🙂

Reklamer

4 kommentarer om “Vaktfugler”

 1. Man kødder ikke med fugler! Noen andre som har sett «Fuglene», eller?

  Og hvis det ikke er nok, kan jeg minne om at verdens raskeste dyr er en fugl. En vandrefalk har blitt målt i 389 km/t, og de har en teoretisk fartsgrense rundtom 600km/t, ved større høyder. Så det var litt pretensiøst av Suzuki å kalle opp en motorsykkel som bare såvidt greide 300 km/t etter den!

  Og hvem har vel lyst til å krangle med den japanske havørnen, eller en Californisk kondor?
  Eller for denslags skyld en krakilsk undulat, selsagt.

  Og bikkjer, vel, jeg hadde engang en stor, tøff schäfer. Han prøvde seg på å krangle med en kråke en eneste gang da han var ung og dum. Det tok ikke lang tid før han bestemte seg for at det var tryggest midt under bilen.
  Etter at han så en ravn noe senere tror jeg han hadde mareritt i flere dager.

  Fugler er tross alt etterkommerne av dinosaurene, altså det nærmeste vi kommer til en moderne Tyrannosaurus Rex. Man kødder ikke med Tyrannosaurus Rex!

  1. Åja, Fuglene av Hitchcock! Skumle greier..!
   Takk for info om kjappe fugler, det ante jeg ikke – at en vandrefalk kan fly i slike ekstreme hastigheter. Wow! De to andre fuglene du linker til så dødsskumle ut, fritt for å ikke møte i en mørk bakgate.. eller noe sånt. :-O

   Jeg tenkte ikke på at fugler er etterkommere av dinosaurer. DET skal jeg svare hvis noen spør om jeg har kjæledyr… jeg har to tyrannosaurus Rex’er! 😀

Det er stengt for kommentarer.