Slaget ved Chickamauga – på P2

Takket være radiolyttende familiemedlemmer, har jeg fått nyss om at NRK P2 har sendt en radioreportasje om slaget ved Chickamauga. Denne lille biten av historien var jo nettopp årsaken til at Tenåringen og jeg reiste til Georgia i september. (Den lange reisen)

Slaget ved Chickamauga var en av de blodigste kampene i den amerikanske borgerkrigen, og snart 150 år senere er det fortsatt et aktuelt tema for historisk interesserte. Ettersom det deltok mer enn 6000 nordmenn i denne krigen, har radioprogrammet Museum tatt turen til samme sted som vi var: Chickamauga Battlefield.

Dette området er stort, og det er bevart omtrent slik det så ut den gangen slaget sto i september 1863. Jeg fikk lyst til å dele noen bilder herfra med dere, som et lite følge til radioprogrammet som kan høres via podcast eller nettradio. Jeg har litt problemer med å linke direkte til programmet, men du finner det på denne siden: Museum – et program om norsk historie. (Programmet ble sendt 26.11. med reprise 27.11. Om jeg har forstått det rett så kommer det en del til neste helg.)

Da vi besøkte området, traff vi en meget hjelpsom og hyggelig frivillig som fortalte oss om slaget. Det var spesielt å stå på sletta der så mange menn kjempet og falt, blant annet oberst Hans Christian Heg fra Lier utenfor Drammen. Ifølge vår guide, var sletten dekket med lik etterpå – så mange at man ikke kunne unngå å tråkke på dem om man hadde forsøkt å ta seg fram der. De falne ble liggende der i 1-2 år før noen tok ansvaret for å få dem gravlagt. Det må ha vært helt ubeboelig i området, spesielt med tanke på hvor varmt det blir der om sommeren. Grusomt…

Men altså, her er noen av bildene våre fra stedet der de rundt 900 nordmennene i 15. Wisconsin Frivillige Infanteriregiment kjempet for Nordstatene. (Klikk for å få større bilder.)

Chickamauga Battlefield
Besøkssenter og museum
Utsikt fra Wilder Tower over en del av området, som er beholdt omtrent slik det så ut for 150 år siden.
På denne sletten kjempet det norske regimentet.
Dette minnesmerket av kanonkuler er satt opp på stedet Oberst Heg ble skutt og dødelig såret den 19. september 1863. Stedet ble pekt ut av overlevende etter slaget.

Minnesmerke for 15th Wisconsin Volunteer Regiment

Dersom du vil se film fra området kan du se et innslag på Georgia Traveler.

Da vi besøkte Chickamauga Battlefield fikk vi se demonstrasjon av artilleri brukt under borgerkrigen, som du kan se og høre her. Obs: Det smeller! 🙂

Én tanke om “Slaget ved Chickamauga – på P2”

  1. Hva du vet. Fine bilder.
    Jeg synes det er flott at tenåringen din har interesse for historie. Han er i det heletatt en utmerket ung mann på alle måter. Sånn kan det gå når man har en kul og oppesen mor:)
    Hilsen Haiborg:)

Det er stengt for kommentarer.