Mat uten gluten, egg og melk

Vår nye diett går stort sett greit, men kan til tider by på utfordringer. Da blir det ekstra fint når jeg finner nye produkter jeg ikke kjenner fra før. Toro har et slikt kjekt produkt; Kok & kjøl brun saus. Hvorfor den eventuelt skal kjøles, vet jeg ikke. Posen rekker til 10 liter saus – det blir ganske mange middager. Dermed er ikke prisen så avskrekkende, selv om jeg betalte over 100 kr for pakken. Jeg ser den finnes på postordre til kr 125,-. Selv fant jeg den på Meny på CC Vest.

Tenåringen kom hjem og fortalte at han hadde fått hvalbiff servert hos besteforeldrene sine – og likte det! Hurra, tenkte jeg. Det er lenge siden jeg har spist, men da jeg var liten var hvalkjøtt noe av det billigste man kunne kjøpe, så da fikk jeg det ofte. Jeg kjøpte hvalbiff fra Friste, en kjekk pakke med 4 stykker som er pakket i plast én og én. Dermed kan vi lett ta fram ønsket mengde og la resten ligge i fryseren. Etter å ha tint en stund, skar jeg opp hvalkjøttet i tynne skiver og stekte dem i ghee. Ghee er klarnet smør, og ifølge kostholdsveilederen på Lillestrømklinikken, kan vi spise dette selv om vi ikke skal ha melkeprodukter. Det er bedre å steke i, enn de andre alternativene, så jeg er glad for at nærinnvandrerbutikken vår selger dette. Hvalkjøttet ble altså stekt, krydret med salt og pepper – og så la jeg det over i den brune sausen som jeg hadde lagd i mellomtiden. Litt løk måtte også i, det er jo så godt! Egentlig skulle vi sikkert hatt poteter til dette, men det hadde vi ikke – så da ble det ris. Mmmm, kjempegodt! (Ikke noe transmak av hvalkjøttet.)

Vi spiste opp all hvalbiffen, men det ble mye saus igjen (jeg hadde laget omtrent en liter). Dagen etter kjøpte jeg oppskåret biffkjøtt, som jeg stekte og krydret. Oppi sausen med det, sammen med resten av risen – og vips, ferdig middag. Enkelt og greit!

Bildet er lånt herfra: http://www.80dager.no/hval/

12 tanker på “Mat uten gluten, egg og melk”

    1. Hval er kjempegodt, bare synd prisene er så høye… men en sånn pakke vi kjøpte holder til to middager for oss, og da blir det ikke så galt.

  1. Har lurt litt på den sausen. Men nå skal jeg jammen prøve den jeg også. Blander du den bare med vann?

    1. Nå måtte jeg sjekke… joda, den blandes med vann. Pulveret løste seg lett opp, bare vispet litt og lot det koke opp. Jeg målte ikke pulveret så nøye, men det ble bra saus… ganske tjukk og fin brun farge på den. Veldig fornøyd med å ha saus igjen!🙂

  2. Lett bearnaise er også gluten og melkefri. Husker ikke hvilket merke det er, men sikkert Toro eller Knorr. Jeg lager den med smør/margarin, da blir det ikke lettsaus allikevel😉 Tenåringen digger den med biff og pommes frites😉

  3. inbiller meg at det burde være muligheter å bestille slike produkter via Iherb? ikke hvalkjøtt da, men sånn som sauser o.l og ergo = billigere? men mulig du har sjekket ut dette allerede?? syns å huske jeg leste om en svensk webside som solgte slike produkter, men om de sender til Norge, husker jeg ikke lengre…

    1. Det kan godt hende – jeg har faktisk ikke sjekka så mye. Nå skal jeg først se hva jeg kan finne i junaiten, så får jeg snuse videre når jeg kommer hjem igjen. Det er sikkert mye mer jeg kan spise enn jeg har skjønt til nå.🙂

      Takk for tips, forresten!

Det er stengt for kommentarer.