Privat pensjonskasse og AAP

Politikerne vil tvinge alle ut i arbeid, uansett årsak til trygdeutbetalinger. Og kan du ikke jobbe, så skal du i hvert fall ikke ha noe å leve av utover det magreste magre.

For tre dager siden skrev jeg «En hyllest til NAVet mitt», der jeg blant annet nevnte at jeg hadde fått beskjed fra den private pensjonskassen jeg er en del av, at siden jeg nå er over på AAP (uten overgangsreglene som gjaldt i TU-perioden), er det nå begrensninger på hvor mye jeg har lov til å motta av pensjon ved siden av trygden jeg mottar.

Da jeg stadig var i arbeid jobbet jeg et sted der jeg hver måned ble trukket en fast prosent av lønna mi til bedriftens pensjonskasse. Da jeg ble syk og ikke kunne jobbe mer, var jeg sjeleglad for denne ordningen. Jeg mottok en sum i måneden som gjorde at jeg faktisk kunne klare meg relativt greit så lenge jeg var forsiktig.

Nå er det slutt på dette. I dag mottok jeg brev fra pensjonskassen min med ny beregning. Og husk; dette er altså ikke vrangvilje fra pensjonskassen – dette er det myndighetene som har bestemt og pålagt dem. I brevet står det blant annet:

Ved overgang til arbeidsavklaringspenger etter ordinære regler fra 1. oktober 2010 vil det nå bli foretatt omregning av din pensjon fra X pensjonskasse da det i «Forskrift til lov av 24. mars 2000 nr 16 om foretakspensjon – kapittel 5» er fastsatt begrensninger på den utbetaling som kan finne sted fra private pensjonskasser under perioder med arbeidsavklaringspenger fra NAV.

Forskriften sier at det skal gjøres fradrag i uførepensjonen fra private pensjonskasser i de tilfeller der samlet ytelse (NAV og pensjonskasse sett under ett) utgjør mer enn 70 % av lønn etter foretakspensjonsloven.

For min del går jeg nå brått ned et betydelig beløp i måneden; ca 4000 kr. (Etter nøyere utregning ser jeg at jeg har mistet ca 4700,- per måned.) De færreste har vel så mye i inntekt at dette ikke merkes, og for min del har jeg ikke akkurat hatt det fett selv med disse pensjonskassepengene. De har imidlertid gjort at jeg har kunnet ta meg råd til å kjøpe inn vitaminer og mineraltilskudd, levd på spesialdiett og gått til kiropraktor for å begrense symptomene mine. Det er slike ting jeg nå bare kan glemme framover. I tillegg vil jeg trolig måtte si opp hjemmehjelpen jeg mottar, for å spare de hundrelappene det koster. Julegaver kan jeg bare se bort fra (beklager til de det gjelder!), og ellers alt ekstra som ikke jeg MÅ betale. Jeg skal nok få det til dette også, men det blir magre tider fremover.

På den lyse siden: Hvis jeg får innvilget varig ufør, så vil jeg igjen ha rett på pengene fra pensjonskassen. Det er det jeg må sette min lit til at vil skje. Håpet er lysegrønt, er det ikke det de sier?

Reklame

22 tanker om “Privat pensjonskasse og AAP”

 1. Jeg fatter ikke at det skal gå så langt at man må ønske seg varig uførhet for å kunne overleve. Det er forkastelig, og jeg beklager virkelig at du må gjennomgå dette. Hvorfor kan ikke myndighetene hjelpe de som trenger det, istedet for å trampe oss enda lenger ned i søla?

  *varm klem*

 2. Krysser fingre for deg for at du får varig ufør, Lothiane. Det er ille å si det, men siden myndighetene gjør dette – har man egentlig noe valg? Jeg tipper det blir flere varig uføre pga dette. Selv har jeg syntes at det er greit å stå på AAP, og egentlig ikke skjønt så mye av hvorfor folk søker varig ufør. Er det ikke slik at vi opparbeider pensjonspoeng på AAP, men ikke på varig ufør, tro..?

  Vel nå blir det evt. ikke så viktig med de pensjonspoengene lenger (om det er slik at vi får det på AAP) – det blir jo mye viktigere å kunne få beholde den private pensjonen man har ved siden av. Vel, da blir det også slik med meg at jeg nå kommer til å søke varig ufør.

  Var det dette myndighetene vill oppnå? Smart trekk! (not)

 3. Jeg skjønner virkelig ikke at dette går an. Ikke at jeg betviler det du sier altså! For all del! Men at vi har politikere som rett og slett har bestemt at man skal stjele fra de syke ved å ta fra dem det de har spart opp i private pensjonsordninger – det gjør meg kvalm.

  Det viser jo bare at uansett hva man gjør, har private forsikringsordninger osv., så står det noen og skal straffe deg om du blir syk. Spesielt om du er så dum å få en litt uvanlig sykdom.

  Det er så nedbrytende!

  Jeg skjønner godt at du er kjempelei deg. Får lyst til å rope «Skaff advokat!!», «Gå til media!!», men vet jo at det ikke er så enkelt heller!

 4. Jeg blir bare mer og mer rystet over dette jo mer det synker inn…

  En ting er om man hadde bestemt at regler skulle endres for fremtidige case, men å ta fra noen de allerede har er bare helt sykt.

  4000/mnd er et betydelig beløp, tenk om man feks nettopp hadde kjøpt bolig basert på den inntekten man har og som man trodde man var sikret for fremtiden også? Det er utrolig nedverdigende å ikke kunne ha forutsigbarhet og mulighet til å planlegge fremtiden sin bare fordi man har vært så uheldig å bli syk.

  Og argumentet om at det ikke skal lønne seg å være syk etc…? For hvem gjør det det? Uansett hvor gode forsikringer man har, så går jo lønnsutviklingen langt raskere enn pensjonsøkningene. Er man så uheldig å ha varig sykdom så sitter man jo etter noen noen år uansett med en betydelig lavere inntekt enn den man hadde hatt om man hadde fått fortsatt eller kommet tilbake til den jobben og karriéren som sykdommen satte en _uønsket_ stopper for.

 5. Takk skal dere ha for flotte kommentarer!

  Shamini: Det er visst en utbredt misforståelse blant politikere om at folk må piskes fordi de generelt er late og ikke vil jobbe. 😦

  Marthas Have: Godt poeng, det vil få flere til å søke varig sikkert… men det handler jo egentlig om at mange av de som i dag er på midlertidige ordninger egentlig burde være på varig ufør for lengst.

  SerendipityCat: Det er utrolig at de kan gjøre noe sånt, og det så brått og uten forvarsel! Tenk om en i jobb plutselig blir fratatt nesten 5000 kr i måneden sånn med et pennestrøk. (Ved nærmere utregning ser jeg nemlig at det er nesten 5000,- pr mnd det er snakk om.) Tviler på noen ville funnet seg i det.

  Jeg skal sjekke litt rundt og se om det er noe jeg kan gjøre, men det er det trolig ikke. Får mase på NAV med jevne mellomrom og håpe de snart får behandlet søknaden min. :-/

  Tussen: Enig med deg – det føles rimelig brutalt å bli fratatt penger uten forvarsel på denne måten. Det er ca 4700 kr jeg går ned, har jeg funnet ut nå – måtte regne litt på det. Mye penger… veldig mye faktisk. Det er husleia mi + en del av lånet det…

  Jeg aner ikke hvem det lønner seg å være syk for… jeg har sikkert tapt minst 100.000 i året i lønninger, i forhold til hvor jeg ville vært nå om jeg ikke ble syk. Kjipt nok å ikke kunne jobbe, ha kolleger, føle meg verdifull og som en ønsket del av samfunnet… nå skal jeg fratas penger jeg har rett på fra privat forsikring. Det føles helt sinnsykt urettferdig!

 6. Hva er det du egentlig skriver?
  Har de lovfestet at det er forbudt å ha forsikringsutbetalinger som gjør det økonomisk levelig om man skulle bli syk?

 7. Herregud! Dette er jo helt tragisk! Trodde aldri jeg skulle si dette til noen, men håper du blir varig uføretrygdet… For et makverk av et system!!

 8. Løven: Takk! Jeg håper virkelig jeg får innvilget varig ufør… ellers dør jeg økonomisk. 😦 Systemet funker kun for de som er friske og greier å jobbe, alle andre kan råtne uten at noen bryr seg. Jeg tenker det er en og annen frisking som kommer til å få et kjempesjokk den dagen h*n ramler ut av arbeidslivet pga sykdom, eller annet.

 9. Jeg blir trist på dine vegne. At det går an å lage slike regler! Du burde jo ikke vært på AAP i det hele tatt. Håper du snart får avklart varig ufør. Dette engasjerer og det er flott at du opplyser. Takk for at du bruker krefter på dette.

  Var jeg ikke klar over disse reglene. Er selv 50% på AAP og venter på at søknad om 50% uføre skal bli avklart. Meldekort er noe dritt.

  Klem

 10. Da regner jeg med at det samme gjelder for meg fra aug. neste år, da er overgangsperioden min over, det samme beløpet også. Jeg må snakke med legen min om varig ufør, jeg hadde tenkt å la NAV få viljen sin og fortsette på AAP men det blir jo vanskelig nå. Dette er jo helt ufattelig! 😦 Håper du får varig ufør, men erfaringsmessig er jo dette ikke lett. Regjerningen må virkelig ha bestemt seg for at er du syk så skal du være fattig.

 11. Randi: Nei, du har rett… de av oss som var på TU og/eller hadde vært syke i årevis, hadde ingenting å gjøre på AAP. Jeg tror nok NAV er klar over dette og jobber for å få ryddet opp, men de har jo en ekstrem jobb på dette området og får stadig nye regler å forholde seg til.

  Takk for gode ord og omtanke, Randi! Lykke til selv, håper du får en avklaring snart. Det er noe dritt med både meldekort og usikkerhet!

  Karianne: Uff, dette er ikke greit altså. Trist å høre det gjelder deg og, men jeg håper du får legen din og NAV med på at du skal over på varig ufør. Det er nok ikke det enkleste – spesielt ikke når man er ung. Men hva skal man gjøre da, vi har jo ikke akkurat valgt å bli sjuke. 😦

  Ja, jeg tror faktisk politikerne våre mener at vi skal være fattige, slik at de av oss som eventuelt jukser skal bli tvunget tilbake i jobb. Trist at de samtidig ofrer en svak gruppe som ikke har noe valg. For en gjeng med drittsekker som styrer landet vårt… 😦

 12. Uff, dette var trist 😦 Et typisk eksempel på passivisering av oss som har alvorlige helseproblemer. AAP skal jo gjøre det lettere for oss å delta så mye vi klarer, jeg har sett det som en positiv ting å ha muligheten til å gjøre så mye jeg kan uten å miste rettigheter fordi jeg prøver. Alle andre sier «søk varig uføretrygd, du har krav på det nå!» NAV foreslo det til og med selv, men… jeg vil jo så gjerne jobbe…?

Det er stengt for kommentarer.