Lavkarbokjeks

Takket være min reddende engel, Trips and Tics, greier jeg å leve rimelig lavkarbo og har gjort det i lengre tid nå. Det går egentlig veldig fint, i hvert fall så lenge jeg har riktig mat tilgjengelig. Tidligere bakte jeg et innmari godt lavkarbobrød, men etter at jeg fikk oppskrift på Linfrø- og fiberhusk-kjeks, lager jeg heller det. De er superenkle å lage og kan varieres. Til og med Tenåringsfjortisen min liker dem, det sier igrunn ganske mye.🙂

Her er oppskrift:

2 ss smeltet smør
2 egg
2 ss fiberhusk (kjøpes i helsekostbutikk og enkelte Meny-butikker)
2 ss linfrø (jeg pleier bruke 1 ss linfrø og 1 ss solsikkefrø som jeg kverner i stavmikser)
1/2 ts bakepulver
2 ss vann

Rør sammen, la svelle 15-30 minutter. Ta en klump av deigen (den skal være grei å jobbe med hvis den har riktig konsistens) – ca 1 spiseskje deig, tenker jeg. Rull den litt i hånden til en kule, trykk den ned på bakepapir og klem den fin og rund og flat. Gjør dette med all deigen og stek så kjeksene midt i ovnen på 225 grader i ca 15 minutter.

Det går an å variere oppskriften, jeg malte for eksempel mandler og tilsatte litt søtningsstoff (brukte det i stedet for linfrø/solsikkefrø), ellers brukte jeg samme oppskrift. Det ble ganske godt til kaffen, selv om det selvsagt ikke tilsvarer «ordentlig» kaker.

Må si at kjeksene ikke blir særlig sprø, så ikke forvent deg samme konsistens som det vi vanligvis kaller kjeks. Mulig de ville blitt det hvis jeg trykket dem enda flatere og tynnere, men det går sikkert an å eksperimentere litt med det.

Oppskriften gir meg ca 10 kjeks. De er supergode nybakte, da kan de spises som de er for min del – men kalde er de klart best med pålegg, f.eks. smør og ost. Også kaffe til. Mmmmm.🙂

Med dobbel oppskrift er kjeksboksen fylt opp.

11 tanker på “Lavkarbokjeks”

  1. Jeg kan ikke fatte og begripe at med de råvarene blir det kjeks??? Hvor er melet bortsett fra fiberhusk? Bruker du glutenfritt til alt du lager? Takk for koselig kommentar på bloggen min:-) Pakke er sendt, men krysser fingrene for str… håper de passer, hvis ikke få rjeg gjøre noen justeringer. klem

  2. Hei du i drømmeslottet🙂
    Jeg fikk pakken i dag, tusen takk! De passer!😀

    Dette blir en slags kjeks, dog ikke av den sprø typen. Jeg vet ikke om alt jeg bruker er glutenfritt, men tror mye av det er det. Fiberhusken er vel en erstatning for melet, som gir den bindingen det trenger, hvis jeg har forstått det rett.🙂

  3. Fint med oppskrift! Lurte på det samme som Drømmeslottet, men skjønner at egga utgjør litt volum. Pisker du dem først?? Mulig det sto?? Jeg vil gjerne prøve denne en dag jeg har litt guts!

    Jeg prøver så godt jeg kan å lage mat med skikkelige råvarer, men brød er en utfordring! Ikke så lett å erstatte et norsk kosthold med riktig mat når man bor litt i ødemarken og har bare en butikk med litt labert utvalg. I alle fall for den med, etter som jeg har forstått, – sære behov…
    Men jeg bruker en del wok og frosne grønnsaker. Nå er det bevist, enn så lenge, at de inneholder like mye vitaner, om ikke mer,- enn friske..
    Jeg ønsker deg ei så fin uke som mulig!🙂

  4. Tingelingeling: Jeg har gjort det litt forskjellig hver gang, men som oftest begynner jeg med å vispe egga kjapt sammen, så tar jeg i de andre ingrediensene og som oftest rører jeg litt underveis så det skal bli lett å blande. Når blandingen får stå litt etterpå, sveller tydeligvis fiberhusken. Da blir den litt seig, men ikke altfor klissete.🙂 Ikke skummelt å lage, håper du tør prøve. Jeg vet alt om hvor problematisk det er uten brøderstatning.

    Får du tak i fiberhusk der du bor? Jeg har hørt de selger den til omtrent halve prisen i Sverige (om du bor sånn til at det lar seg gjøre å handle der).

    Frosne grønnsaker er fint, jeg bruker også mye det.🙂

    Ønsker deg også en fin uke!

  5. Oj, her har jeg virkelig vært sløv med å svare. Beklager!

    Anne: Det finnes flere lavkarboblogger rundt om. Jeg har lagt til en ny kategori under Alle fine bloggene (se fane over) og der vil jeg legge til de jeg finner etter hvert.🙂 Mange fine tips å hente rundt om.

    Ella: Tusen takk, Ella! Så koselig med blogaward da!😀

    Silje: Takk for tips om bloggene deres, har vært innom og lest litt. La dere til under blogglista mi for lavkarbo.😀

  6. Kan forresten legge til at jeg sist gang lagde disse kjeksene med en neve (eller to) med revet ost oppi. Det ble nam og litt mer mettende/fyldig.🙂

  7. Hei:)
    Jeg lagde denne kjeksen igår i flere varianter (bl.a. søte). Jeg smurte deigen/røra tynt tynt ut på bakepapir – stekte – og ettertørket dem i ovnen på ca. 100 grader, da ble de tynne og sprø. Lagde kjempegode søte kjeks ved å tilsette 2 ss natreen (pulver) og 1-2 ts kanel (etter smak). Da kjeksene var tørre og sprø smeltet jeg sukkerfri sjokolade i vannbad og «malte» på sjokolade på toppen av kjeksen. Kjempegod variant av sjokoladekjeks nam nam:))

    1. Hei Tone! Takk for kjempefine tips! Dette hørtes veldig godt ut, og så lurt med den ettertørkingen i ovn, det har jeg aldri tenkt på. Jeg har laget en ny variant selv, med solsikkefrø og en del ost i, det ble også veldig godt.🙂

Det er stengt for kommentarer.