Frarådes å gi blod – også i Norge?

NRK Puls har i dag en artikkel om advarselen som har kommet fra National Cancer Institute i USA, mot at ME-syke gir blod på grunn av at de trolig er smittet med retroviruset XMRV. Men hva skjer her i landet?

Direktør i Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen, forteller at dette foreløpig er for tidlig og viser til dagens regelverk og praksis i Blodbanken: Syke mennesker får ikke gi blod.

Etter det jeg har hørt er det litt varierende hvordan ME-syke blir mottatt når de vil gi blod. Det er uansett veldig bra de nå blir mer obs på det nye som har kommet av forskning på området.

Oppdatering: Ifølge ME-Rutt blir det et innslag om XMRV på Puls i kveld kl 19.30. Så vidt jeg skjønner er hun med i programmet. Så flott! Takk for at du stiller opp. 😀

Under artikkelen hos Nrk Puls har flere kommet med kommentarer, blant annet Mariasmetode. Kjempebra! Sylskarp kritikk av helsemyndighetenes manglende innsats på området biomedisinsk forskning. Jeg må bare sakse litt:

Det er lite som tyder på at nåværende behandling; kognetiv adferdsterapi og gradert trening, har noen som helst helbredelsespotensiale. Det er brukt uhorvelig mange kroner på slike, stort sett unyttige, og ofte farlige, tiltak. Biomedisinsk forskningspenger glimrer med sitt nærmest øredøvende mangel på klirring i pengeposen. Hvordan kan man tenke seg at man skal «tenke seg frisk» dersomd et er et virus som setter i gang alle disse symptomene som vi ikke forstår så mye av?

Tusen takk, Mariasmetode!

Reklamer

6 kommentarer om “Frarådes å gi blod – også i Norge?”

 1. Takk Bente, for at du informerer.
  Du gjør en kjempejobb!
  Husk å ta litt vare på deg selv da 🙂

  Klem Benedikte

 2. Mariasmetode: Ble jo så inspirert av deg. 😉

  Benedikte: Takk for det, jeg skal forsøke. 🙂 Ligger faktisk mye på sofaen altså, det bare virker ikke sånn. Hehe… 🙂 Håper det går bra med deg og at du også tar vare på deg. *klem*

 3. Veldig bra kommentar, Maria! Du har helt rett, jeg var jo som sagt mest opptatt av å se to damer jeg kjenner litt fra før av på tv… men det var mye som manglet her!

  Så blir det spennende å se om det virkelig stemmer at vi kan testes allerede på nyåret, slik Baumgarten ved ME-klinikken sa. (Spørs jo hva man mener med nyåret… er f.eks. april nyåret?)

Det er stengt for kommentarer.