Bedre verktøy må til

Jeg oppfordrer alle til å lese posten Dårlige verktøy inne hos :into orbit, for denne er verdt å bruke noen minutter på! Spesielt disse som ønsker å psykologisere ME-syke burde i hvert fall lese dette, for som Rockette skriver; En påstand blir ikke mer sann selv om den gjentas til det kjedsommelige. Nemlig. All ære til Rockette for denne bloggposten!

depressed-economyI morgen går de fleste av oss til stemmeurnene. Jeg skal selvsagt stemme selv, og inntil søndags morgen var jeg fast bestemt på hvem jeg skulle gi min stemme til. Så fikk jeg tips om noe som fikk blodpumpa til å slå ekstra fort. Det er snakk om at drastiske endringer vil skje i uførepensjonen, dersom Uførepensjonsutvalget får viljen sin med forslaget om ny beregningsmodell for uførepensjon. Det er blant annet snakk om å fjerne barnetillegget, samt endre skattemetoden slik at man skatter som vanlig arbeidstaker og ikke pensjonist. Vedtas dette kan det dreie seg om flere titusener kroner mindre i året for en stor del uføretrygdede. Etter det jeg har lest meg til er det ingen partier som går imot dette, bortsett fra Rødt.

Skremmende! Nå ser jeg at Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon har fått svar fra noen flere partier som ikke nødvendigvis ønsker disse kraftige kuttene, så alt håp er vel ikke ute. LO-kongressen har gått sterkt ut mot dette, og de har forhåpentligvis gode pressmuligheter mot Arbeiderpartiet. Jeg vet ikke om det er grunn til bekymring, men dette er i hvert fall noe som jeg skal følge med på i 2010 når saken skal opp.

Det merkelige er at dette ikke har blitt tatt opp i media i løpet av valgkampen, i hvert fall ikke som jeg har fått med meg. Hvorfor ikke? Dette er en stor og viktig sak, med tanke på at den rammer nesten halvparten av Norges befolkning. (Ca. 40 % blir helt eller delvis uføre før de når pensjonsalder.) LOs kongress vedtok å stille tre krav til den nye uføremodellen, blant annet at de ikke skal rammes av levealdersjusteringen:

Uroen for uførepensjonen skyldes Uførepensjonsutvalget som i 2007 la fram en rapport med forslag til reformer. Utvalget går inn for at også de uføre skal få justert ned de årlige utbetalingene etter hvert som den forventede levealderen i befolkningen øker.

Også dette skal oppmuntre til at folk står lenger i jobb.

Vi reagerer sterkt på forslaget. De uføre kan jo ikke jobbe lenger. Husk at de har bygd opp mye mindre reserver enn oss som har vært så heldige å vært i jobb, sa Aaberg.
(Fra ABCNyheter)

Vel, det er interessante tider vi går imøte, forstår jeg. Først og fremst blir det veldig spennende å se hvem det er som skal danne regjering etter valgdagen i morgen. Jeg krysser fingrene for at vi slipper altfor mange Frp-mennesker på tinget og håper det vil bli ført en politikk som i stor grad tar vare på de svakeste i samfunnet.

Godt valg!

not coming out

Reklamer

18 kommentarer om “Bedre verktøy må til”

 1. 1)
  Forskere beregner tallmessige sammenhenger mellom øking av uføretrygd øg øking av uføretrygdede.
  Lavere ytelser vil få fler i arbeid. Høyere ytelser gjør flere varig uføre.
  2)
  Andre forskere finner at fattigdom gjør folk så nedslitt at de ikke er i stand til å arbeide. Lavere trygd sykeliggjør flere mennesker.

  3)
  I disse dager fører forsikrigsselskapene en kampanje for å få folk til å tegne uføreforsikring.
  Hvordan virker slike uføreforsikringer inn i forhold til arbidsviljen til folk? Er det slik at jo fler det er som tegner forsikring, jo fler er det som forblir uføre?
  Hvilke virkninger får det hvis alle som blir godtatt virkelig tegner en gunstig uføreforsikring?

 2. Hei Jens og takk for kommentar!
  Jeg vet ikke helt hva du forventer at jeg skal svare på dette, men jeg får inntrykk av at det blir sett på som at man velger å bli uføretrygdet. Jeg kjenner ingen som har valgt det, ei heller vet jeg hvordan man kan få til å velge … ettersom det er en innmari vanskelig, langvarig og tøff prosess å gå gjennom via nav og helsevesen.

  Derimot har jeg en formening om at kontakten med nav ofte gjør en syk person verre. Der man i utgangspunktet kanskje kan greie å bli frisk/bedre, ender man gjerne opp med å ramle helt sammen fordi man blir sendt på langtur rundt i byråkratiet på en tid man helst skulle hatt mest mulig ro. Dessverre er økonomi det aller viktigste for de fleste av oss – uten penger faller livene våre sammen, og dermed kan det som egentlig er der for å hjelpe oss, gjøre oss så syke at vi aldri klarer komme tilbake til arbeidslivet.

  Lurer på om noen kanskje forsker på dette…?

 3. Hm, rart hvordan noen tror man ønsker å bli trygdet. Vet jo selv at jeg gjør ALT for å sleppe, men da også «mister» penger ved å leve på mannen. Tror de fleste mennesker ønsker å jobbe og leve meningsfulle liv, men når det ikke går – fordi man faktisk ER syk… ja, da må de fleste ha hjelp fra det offentilge. Og da selvfølgelig på en måte som ikke lager store økonomiske bekymringer og ekstra belastning.

  Nei Lothis! Skal ikke bidra til en ny og vanskelig debatt her, hva med en fotogåte!!? 😀 😀

 4. Takk Løven!
  Jo, jeg oppfatter at det er en del mennesker som går rundt og tror at man ønsker å bli uføretrygdet. Hvordan de kan tro noe sånt, aner jeg ikke, men det virker ikke som de tenker gi slipp på denne troen.

  Jeg forstår at man må se på utbetalinger ift lønninger, men nå har jeg vel knapt nok hørt om noen som får så mye i trygd at det ikke lønner seg å jobbe. Det er heller motsatt som gjelder, men er man syk og ikke klarer jobbe, så er det ikke så mye å gjøre med det.

  Hehe, godt forslag! Lenge siden fotogåte nå… Hmm, må tenke litt, da må jeg finne på noe hjemmefra for formen er ikke helt god.

 5. Hjemme er bra! Ikke noe hast, men når du har ork 🙂

  Sliter fælt med formen om dagen selv, ikke hyggelig 😦
  Så, fotogåte i stedet for vonde og tunge debatter var vel like mye eget behov som omsorg for deg 😉

  * klemme godt og lenge*

  ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 6. Åååh søte du! 🙂 Skjønner greia, er vel igrunn sånn jeg har det og. Blir bare oppgitt og deppa over egofokuset blant velgerne. Næh, gidder ikke tenke på mer.

  Fotogåte er en billiant idé! Spesielt nå som jeg må godkjenne hver kommentar, for da kan jeg holde igjen kommentarene til en del folk har fått gjettet. 🙂

 7. Nei, ikke tenk på det du! Vi vet selv begge to at denne sykdommen ikke er noe vi ønsker oss, hvordan vi hver dag prøver å kjempe oss ut av det, og skulle gjerne hatt helse til både jobb og aktivitet med barna.
  Jeg prøver alltid være optimist og se positivt på ting, men i dag har jeg grått i timesvis over alt jeg ikke greier og over hvordan små og hyggelige ting som skal bygge meg opp faktisk gjør meg helt utmattet. Blir så fryktelig lei meg og til tider redd over hvor lite som skal til noen ganger.
  Så la andre tro og tenke hva de vil, så får vi heller finne trøst og styrke i oss selv og andre som er villige til å forstå og ikke mistenke 😀

  Smart! Og da kan du holde igjen til JEG har fått gjettet hi,hi! 😀

 8. Så klart du skal få gjette! 😀

  Uff, vondt å lese hvordan du har det i dag. Det er utrolig vondt å ikke ha overskudd til selv de gode og hyggelige tingene. *trøsteklem* Håper du føler deg bedre nå, vil ikke du skal ha det leit. 😦

  Nå må jeg tenke ut en fotogåte altså… hehe. 🙂

 9. Tusen takk for gode ord og trøsteklem, det trengte jeg! 😀
  Har jo vært sliten lenge, så det var vel kanskje på tide å la tårer og motløshet få slippe til litt, kan jo ikke bare være optimist 😉

  Tenk i vei!! 😀

 10. Hei
  Du skriver:» Dessverre er økonomi det aller viktigste for de fleste av oss – uten penger faller livene våre sammen, og dermed kan det som egentlig er der for å hjelpe oss, gjøre oss så syke at vi aldri klarer komme tilbake til arbeidslivet.

  Lurer på om noen kanskje forsker på dette…?»

  Svar:
  Sosialforsk ved Høgskolen i Oslo har forsket på dette.
  Les kap. 4 i «Fattigdommens dynamikk». Jeg tolker det som står der slik at Arbeidslinja taper på at fattigdom gjør folk så syke at de mister evnen til å prbeide.
  Google på Sosialforsk.
  Google på «Fattigdommens dynamikk»
  Ønsker du stoff fra den «andre siden», så si ifra.

 11. Takk skal du ha, Jens! Den boka høres jo interessant ut. Fant mange artikler om den på nettet. Jeg har veldig tro på koblingen fattigdom og sykdom.

  Hva sier den andre siden? Sånn i korte trekk, ettersom min evne til å lese fagtekster er noget begrenset.

 12. Du skriver: «Hva sier den andre siden? Sånn i korte trekk, ettersom min evne til å lese fagtekster er noget begrenset.»

  Svar (NB! Slik jeg ser det):
  Den andre siden er de som mener at økte trygdeytelser og sosialytelser vil få enda fler til å velge trygd framfor arbeid. De støtter seg på forskere, politikere andre med innflytelse som sier at:

  * Stadig flere blir uføretrygdet
  * Vi vil ikke få råd til å betale for uføretrygd
  * Trygdene er så høye at noen prosent taper på å ta egnet arbeide
  * Trygdeytelsene bør tilpasses pensjonsreformen

  De, som vi, trykker til sitt bryst og vektlegger de «sannhetene» som passer dem best og overser motargumentene.

  Google:

  civita ufør
  frisch ufør
  pensjonsreformen ufør
  kuttforslagene ufør

 13. Fint, saklig og utfyllende svar fra Jens her.

  Så dette er egentlig ikke til deg (Jens), men jeg undres; Hører stadig «velger uføretrygd»… er det jeg som har misforstått? Etter som jeg har forstått er det fryktelig vanskelig og en milelang prossess å bli uføretrygdet. Mulig jeg er naiv, men skulle jo tro at de fleste ikke ville bli det hvis det ikke var ytterst nødvendig 😉

  Men at dette er en vanskelig og innviklet sak, det er helt sikkert! Derfor viktig med debatter og åpenhet (og forskning) om forskjellige behandlingformer. Og det å se at om en metode viser seg å være til hjelp for mange, kan det være andre ting som er bedre for andre igjen, selv om forskning skulle vise noe annet.
  Egentlig er jeg vel glad jeg ikke er politiker 😉

 14. At arbeid / uførhet har noe med den enkeltes valg å gjøre skriver seg vel fra teksten i Velferdsmeldingen. Der skulle de «gjøre arbeid til førstevalg».
  Google: velferdsmeldingen førstevalg

 15. Og der kjente jeg at jeg ble øøøøørlite granne provosert… men det er fredag, det er helg og jeg tenker at det sikkert var godt ment da de laget den teksten. 🙂

Det er stengt for kommentarer.