Flott artikkel om ME i A-magasinet

I dag har A-magasinet (i Aftenposten) en lang og god artikkel om ME, der blant annet møtet jeg var med på hos helseministeren er nevnt. Artikkelen ligger dessverre ikke på nett Edit: Det gjør den, takk til flere som har gjort meg oppmerksom på det! Her er link: ME-syke blir ikke trodd.

Bare det at de setter av 8 sider, synes jeg er bra. Enda bedre er det at journalist Ola Henmo skriver nøkternt om den omstridte LP-behandlingen. Historien til Lars Narvestad, mannen bak Oppropet, er sterk lesing. I det hele tatt er det en fin veksling mellom det personlige og de mer «kjølige» fakta. Jeg håper riktig mange leser artikkelen, spesielt folk innen helsevesenet (men gjerne også de som er så glade i å komme med råd uten å ha filla peiling på hva de snakker om).

Jeg våger meg til å sitere litt fra akkurat det som står om møtet vårt med Bjarne Håkon Hanssen, og håper journalisten og Aftenposten tilgir meg for det. Anbefaler uansett alle å lese hele artikkelen, den er blant de bedre jeg har lest i norsk presse om ME.

Overrekkelsen
Fredag for én uke siden. Lars Th. Narvestad er blitt frisk nok til at drømmen om hytteferie med barna lar seg realisere – med bistand fra hjemmehjelp og døgnkontinuerlig støtte fra en venn. Derfor er han ikke med idet seks unge ME-syke kvinner, som på nettet har hjulpet ham med oppropet, tar plass rundt Bjarne Håkon Hanssens møtebord.

Helseministeren har satt av et kvarter, men lytter og spør i nesten en halvtime mens de forteller sine uhyggelige sykehistorier og legger fram kravet om presise diagnosekriterier, satsing på biomedisinsk forskning og bedre omsorg og pleie for de sykeste.

– Dette er vårt rop om hjelp. Du er den eneste som kan hjelpe oss, vi bønnfaller deg: Gjør noe!

Hanssen garanterer dem at ME-saken engasjerer ham stort. Vi kan for lite, vi gjør for lite, medgir han, og inviterer hele gjengen tilbake på oppfølgingsmøte til høsten.

Noen egentlige løfter gir han dem imidlertid ikke. Det er jo ingen sak å vise politisk handlekraft når de faglige rådene er entydige. Når de, som i ME-saken, er sprikende, er det langt verre.

Derfor gir han kvinnene helt rett i at det haster med god forskning.

a-magasinart

Nok en gang: Det er ikke for sent å skrive under på Oppropet. Vi ønsker oss mange flere underskrifter! Med tanke på hvor mange mennesker i landet som på en eller annen måte er berørt av sykdommen, enten som syk selv, eller som pårørende/venn, burde det bli mange flere navn på listen. Send gjerne oppfordringen videre til alle du kjenner.

Tusen takk til Lars Th. Narvestad, både for alt arbeidet med Oppropet, men også fordi du stiller opp og gir sykdommen et ansikt og en historie. Jeg vet det må ha kostet mye, dette er større enn å ha gått over Nordpolen på ski!

Til de som allerede har signert; tusen, tusen takk! Det er takket være dere vi kom så langt at vi fikk møtet med helseministeren.

Din signatur kan faktisk påvirke, vi er allerede på vei.

Reklame

13 tanker om “Flott artikkel om ME i A-magasinet”

 1. Flott artikkel! Det er første gang jeg har lest en avisartikkel om dette som er så nyansert, og som viser så mange sider ved denne tilstanden. Imponerende gjort av Lars Narvestad å stille opp, det må ha kostet mye. Og masse ros til dere andre som var med på dette også 🙂

 2. Tusen takk til alle som har deltatt, spesielt til Lars *klem*!
  Artikkelen tydiggjorde behovet for opprydning i denne søppelsekken, det er veldig bra!

 3. Hei.

  Jeg er journalist i VG Helg, og vil gjerne komme i kontakt med noen som har ME og fått innvilget ung uførepensjon.

  Jeg kan kontaktes på telefon: 93 03 95 95
  eller e-post: katrine.leira@vg.no for mer informasjon – helt uforpliktende.

  Håper på positiv respons.

 4. Hei Katrine! 🙂
  Jeg har ikke ung ufør, så jeg kan ikke hjelpe deg – men kanskje noen av de som er innom kan? Håper det, lykke til!

 5. Dette ble bra! Akkurat det vi trengte nå.
  Godt jobba 🙂
  Håper dette kan sette standarden for dekning av ME fremover.

 6. Takk for link, Tante Grønn! Fant den ikke i dag morges, godt den ble lagt ut etter hvert. 🙂 Enig i at dette var en nyansert artikkel!

  Isk: ^5 til deg og! 😀

  SerCat: Nyyydelig post du har laget, kjempefin!

  Alle: Takk for kommentarer! Blir litt kort herfra, driver og pakker siden jeg reiser imorra. 🙂

Det er stengt for kommentarer.