Den internasjonale ME-dagen

ribbon_whiteback_large_sq_pw1nI dag er den internasjonale ME-dagen, eller ME/CFS International Awareness Day. Det er også fødselsdagen til Florence Nightingale, som selv ble syk etter Krim-krigen. I årevis var hun for syk til å forlate hjemmet sitt.

Du kan lese mer om ME på sidene til Blue Ribbon Campaign.

ME er en kjip sykdom å ha, og når man i tillegg møter så mye fordommer, uforstand og manglende forståelse som dessverre er helt vanlig for oss med denne sykdommen, gjør det ikke livet enklere. Heldigvis ser det ut til at stadig flere får øynene opp for at dette er en høyst reell og funksjonshemmende sykdom, selv når man har det i mild grad.

Mitt håp er at sykdommen skal bli tatt enda mer på alvor, slik at syke mennesker skal få raskere (og mer) hjelp – og slippe forholde seg til all uforstanden som bare skaper enda større problemer. Aldri var jeg så syk som i de periodene der jeg slet med å bli tatt på alvor av leger og trygdesystem. Stress er en svært dårlig hjelp når man allerede er syk.

Det må skaffes mer penger til forskning. Nå!

Hva kan du gjøre? Bli med på Blue Ribbon-kampanjen, hent deg et bilde av den blå sløyfa og bruk som profilbilde på Facebook, Twitter m.m. Twitre gjerne om kampanjen og link hit. Husk #blueribboncampaign.

Edit: Det er flere bloggere som markerer ME-dagen, blant annet Irini, Selsius og Plosiv. Ellers vil jeg sterkt anbefale denne posten hos Tante Grønn: Et viktig møte.


17 tanker om “Den internasjonale ME-dagen”

 1. Ja dette sa alt jeg ville sagt også! Tusen takk Lothy! (det må vel være en riktig forkortelse?) Uansett, dette var godt å lese! Takk søta! KleM

 2. Oj! Har vi DAG og! 🙂 Jeg får feire med litt ekstra vitaminer og noen timer ekstra søvn 😀

 3. Ann: Ikke sant! Takk for støtten!

  Tornerose: Tusen takk for tilbakemelding! 🙂

  bell4trix: Jeg lyder Lothis, Lothy, Lothiane… i det hele tatt. 😀 Så fint å høre fra deg, takk skal du ha! *klem*

  Irini: Ja, gratulerer til deg og alle sammen! 😀

  Løven: Javisst har vi dag, hurra! Håper feiringen ble vellykket, hi hi. En perfekt markering, vil jeg si. 😀 *superklem*

 4. Visste ikke om denne dagen før jeg så det her inne hos deg. Jeg har markert dagen med det lengste blogginnlegget jeg har skrevet på lenge 🙂 Takk for at du minnet oss andre på det!

 5. Flott innlegg Lothiane. Denne kampen vinner vi!

  Gratulerer med dagen.

  Ha en fortsatt fin uke! 🙂

 6. Tante Grønn: Er så glad du skrev posten, det var utrolig sterkt å lese. Tenker det er så viktig også, i og med du selv er lege. Håper du ikke slet deg helt ut på skrivinga!

  Selsius: Takk og i like måte! 🙂 Yes we can! 😀

 7. Folk har generelt den oppfatningen at det de ikke kan se, det finnes ikke. 😦 Merket det etter en bilulykke i fjor sommer. Etter at skrubbsår og blåmerker forsvant syntes det ikke, men jeg hadde lenge store smerter… Jeg veit det ikke kan sammenliknes helt med en kronisk, kjip sykdom som ME, men du skjønner kanskje poenget mitt alikevel?

  Syltegeek fortalte en gang for noen år siden en historie om å få utdelt skjeer eller noe for å forklare ME. Den var fin.

 8. Ja til at syke mennesker, uansett hva de lider av, skal tas alvorlig!
  Legestanden slipper altfor lett unna, synes jeg. Hvis det er noe de ikke forstår eller ikke har lyst til å behandle kan de bare si at det ikke er en sykdom, eller vi bare innbiller oss at vi er syke.
  Kanskje ikke helt det samme, men da jeg skadet et kne mange år siden fikk jeg høre fra flere leger at dette måtte jeg regne med så gammel som jeg var (24.5, for å være nøyaktig), og jeg behøvde ingen behandling for jeg var for gammel til å løpe uansett! Migrenene mine er selvsagt bare i hodet mitt (jasså, det er vel derfor jeg blir spysjuk av dem?) og akne skyldes selvsagt at jeg spiser feil.
  Hvis man er kronisk trett og uopplagt skyldes det enten at man sover for lite, elle for mye, eller spiser feil, eller…

  Ikke at folk ikke gjør dumme ting og blir syke av det iblant, men man fortjener da uansett respekt?

 9. Elin: Er det ikke typisk at folk ikke tror på det de ikke kan se?! Utrolig frustrerende… Og ja, den skje-teorien har jeg skrevet om her før – den gir et veldig godt bilde av hvordan det er å ha ME (og lignende tilstander).

  Hege: Takk skal du ha!

  Marina: Helt enig med deg, legestanden får ta sin del av skylda her – de må slutte å avvise folk som er syke, selv om de ikke finner ut av det sånn i første omgang. Det handler om å ta seg tid og lytte til pasientene. Jeg har vært til flere leger som aldri gadd utrede meg, og da er det klart at de ikke finner noe heller.

  Hah, for noen holdninger du møtte på i forhold til kneskaden din! Som om du ikke har bruk for knærne til annet enn løping. (Jeg har også dårlige knær, det påvirker faktisk det meste). Det er så slitsomt med folk som «vet» alt om hvordan andre har det – og hvorfor. Migrene er rimelig ødeleggende for dem som har det, så utrolig sprøtt at de kan si man bare innbiller seg det. :-S

  Respekt er viktig, det er en god start og noe både leger og andre fint kan vise mer av…

 10. Fordommer er noe alle som har en lidelse som ikke vises utenpå, må slite med. Har ikke hørt det ofte nok liksom:

  -Nå må du bare TA DEG SAMMEN! Det går ikke an å gå sånn hjemme hele dagen! Ikke rart du ikke har energi og er deprimert. Jeg ville ha blitt gal av å tråkke i stua hele dagen uken igjennom.

  eller:

  -Jeg skulle gjerne ha gått hjemme å latet meg for full lønn. Hatt ferie hele året. Ja, det hadde virkelig vært noe! Du er heldig. Du har ordna deg bra nå!

  Det er da jeg sier:
  Jeg skulle så inderlig gjerne ha vært frisk og 100% arbeidsfør, slik at hadde sluppet å høre så mye skjitprat hele tiden.

  😀

Det er stengt for kommentarer.