Når barn får barn

ung-farJeg leste akkurat en tragisk sak i The Sun og lurer på om det virkelig kan være mulig. Vel, de påstår at det er sant, og det er intervju, video og bilder med barna som har fått en liten baby. Faren, Alfie, er 13 år, men ser ut som han er knappe 8. Moren, Chantelle er 15 år og nå har de altså blitt foreldre til ei lita jente.

Chantelle og den lille jenta bor sammen med foreldrene hennes og fem brødre. Alfie besøker dem så ofte han kan. Han har ikke begrep om hvordan de skal få penger til å ta seg av barnet, men «han får av og til 10 pund av faren sin».

Hva skal man si?

Storbritannia har det høyeste antall tenåringsfødsler i vest-Europa. Mange av disse unge foreldrene kommer fra familier som lever på trygd. Det gjør ikke akkurat sjansen større for at de skal kunne ta høyere utdanning og komme seg ut av en vanskelig økonomisk situasjon.

Den kristne anti-abort-organisasjonen LIFE berømmer foreldrene for deres mot til å sette barnet til verden, og skylder på overseksualiseringen av barn for at så mange tenåringer får barn. Ikke vet jeg, men i en BBC-artikkel (fra 2005) blir det pekt mot Skandinaviske lands åpenhet om seksualitet – og et mye lavere antall tenåringsgraviditeter. Kanskje det at barn her lærer om sex og prevensjon i skolen, gjør at flere beskytter seg når de begynner med sex. Vi blir vel generelt proppet fulle av prat om dette fra vi er relativt unge? Det er trolig en del av bildet, men klasseskillene er mye større i Storbritannia enn her – og det spiller nok også inn. Vokser man opp i arbeiderklassen og de fleste rundt deg er på trygd, vet du at sjansen er stor for at du ender opp på samme måte. I Journal of Epidemiology and Community Health blir det pekt på flere risikofaktorer:

Factors found to be significantly associated among girls and boys with teenage pregnancy were peer norms, intended truancy, expectation of teenage parenthood and being drunk monthly or more, as well as being born to a teenage mother at borderline significance.

Det står videre at hvis mødre snakker med sine døtre om sex og prevensjon, vil dette virke positivt inn i forhold til å forhindre tidlig svangerskap.

Jeg tror vi skal være glade for at vi har et undervisningsopplegg som tar opp sex og samliv, og at vi jevnt over har et åpent forhold til ungene våre og snakker med dem om disse tingene. Ettersom jeg har en 13-årig gutt selv, ble dagens historie fra England litt ekstra vond å lese.

Reklamer

15 tanker om “Når barn får barn”

 1. Messed up sier jeg bare. Han ser ikke ut som om han i det hele tatt er i stand til å ha sex, og hva ser en 15 åring i en 13 åring som ser ut som en liten unge?

  Foreldrene mine hadde aldri ‘praten’ med meg, og i skolen bestod denne praten av en times gjennomgang av forskjellige prevensjonsmidler/former.

  Tviler på at den hadde noen særlig virkning, men håper den ikke er fullt så dårlig i alle skoler, og det hjelper sikkert at Norge har en mye høyere gjennomsnittsalder for seksuell debut enn mange andre land.

  Jo eldre man blir, jo smartere blir man, og en 17 åring som har sex for første gang skjønner sikkert verdien av prevensjon litt bedre enn en 12-13 åring.

 2. Det som sjokkerer meg mest er at det i Storbritania (og USA) er såpass mange tennåringer som sier de har _lyst_ til å bli ung mor (det vil vel gjerne si 15-18).

  Hvor mye seksprat det var på skolen tror jeg må ha variert mye, jeg hadde svært lite det jeg kan huske (det vil si på 80-tallet), men jeg følte meg grundig innformert, så noe må det da ha vært (og det var/er jo mye fokus i media).

 3. Nei, så trist… Den evige onde sirkelen er i gang 😦 Det skal løvetannsbarn til for å klare å ta høyere utdanning, ikke få barn tidlig, osv,osv når dette er hverdagen og normen til mange.

 4. Vel, det gjelder ikke bare USA/UK, men også grisgrendte bygder her i Norge. Det er «arbeiderklassens» måte å tre inn i voksenlivet i.

 5. M: Jeg tror kanskje ikke jeg lærte så innmari mye på skolen jeg heller, men jeg var nysgjerrig og leste bøker på biblioteket. Mulighetene var der hvis man ønsket dem, i hvert fall, men jeg har på følelsen at dette i UK handler om mer enn bare mangel på kunnskap. Messed up er det…

  Anne: Ja, det overrasker meg og veldig, lurer på hva det kommer av. Mangel på kjærlighet og et ønske om å ha et menneske som er avhengig av en?

  Confiteor: Evig ond sirkel, ja… og tallene er visst stigende, virker det som. Det er virkelig trist…

  Sexy: Ja, jeg har også inntrykk av at tenåringsforeldre er mer vanlig på «bygda» enn i byer her i landet, uten at jeg har sett noen tall på det. Er det mangel på muligheter?

  Serendipity: Ja, åpenhet og kunnskap – og andre forbilder, kanskje?

 6. Har ikke lest igjennom alle kommentarene her, men ville bare si meg enig i at man får noe å tenke på når man har barn på samme alder selv.
  Min er 16, men det er liksom altfor tidlig det også.

  Tragisk 😦

 7. Åh som jeg irriterer meg over denne anti-abort organisasjonen som «berømmer deres mot til å sette barnet til verden». Når det er det som oppfattes som det riktige å gjøre i samfunnet så er det det motsatte av mot, man holder seg til verdiene til foreldrene og andre man kjenner, for å ikke skuffe dem. En 13 åring er virkelig ikke i stand til å ta avgjørelser for resten av sitt liv, man aner ikke hvilke standpunkt og holdninger man har på den alderen, det er mer en tid for å prøve og feile.

  Når jeg tenker på ting folk jeg kjente hadde sterke meninger om når de var tenåringer, så var det typisk det samme som foreldrene mente (eller det som var kult å mene blant jevnaldrende). Nå som de er voksne og har tenkt over ting helt selv har de ofte kommet til andre konklusjoner.

  Veldig glad jeg har realistiske foreldre som ikke hadde noe problem med å snakke om slike ting, og dra meg med til legen for prevensjon før det i det hele tatt var aktuelt å bruke det (og jeg var ikke tidlig ute av den grunn, det er så utrolig naivt når foreldre tror at barna deres ikke vil komme på at det er mulig å ha sex med mindre de nevner det)

 8. Minneapolise: Ja, det reagerte jeg og på, hvordan de kan snakke om disse modige barna… som sannsynligvis ikke har filla peiling på hva de har begitt seg ut på.

  Jeg føler at jeg var et helt annet menneske da jeg var i begynnelsen av 20-åra enn jeg er nå. Hvordan jeg var som 13- eller 15-åring klarer jeg ikke å forestille meg en gang.

  Høres ut som foreldrene dine var rimelig oppegående. Så bra! 🙂

 9. Oii..det er vilt, mine barn er 13 og 15 og hvis noen av dem har kommet hjem med en slik overraskelse hadde jeg besvimt tror jeg. Og vi ha snakket litt, men jeg ser nå at jeg må ta en prat med guttene.

  Men jeg tror at vi er så opplyste og har slik tilgang på nettet at det pirrer vel i alle aldre. Jeg vet ikke….
  Måtte selv ha en alvords prat da minsten hadde fått med seg et ille virus fra nettverden og jeg fant at det var porno.
  Det ble fort slutt på det……

 10. Ikke sant, Lykkefund, jeg fikk litt hetta selv. Sånne prater tror jeg det er lurt å ta hele veien, fra de er ganske unge (og ikke så flaue).

  Vi har forresten hatt samme greie her med virus etter et besøk (eller flere) på de mørkere sider av Internett. Forhåpentligvis har han lært nå…

Det er stengt for kommentarer.