Sterk film på ny kino

Søndag ettermiddag fant jeg veien til nye Ringen kino i Oslo. Det var jammen godt jeg fant ut at det er en ny kino, ellers hadde jeg vel møtt opp på Carl Berner der Ringen kino lå da jeg var barn. Nå ligger Ringen kino i de gamle lokalene til Ringnes, i Sannergata. Jeg er ikke akkurat overbegeistret for kinoen, men salen var fin og det var jo tross alt ekstremt mye mennesker der. Kanskje det fungerer bedre på en mindre besøkt kveld? Men altså – altfor få mennesker i kassene så det var laaaange køer. På do var det ikke tørkepapir (stort minus i min bok) og kun ett tørkeapparat. Når det er ørtenfjørten damer som har vært på do og så ønsker å vaske hendene sine, kunne det vært greit å få tørket hendene sine uten å stå i (ny) kø i fem minutter.

Vi var i sal 1, og den var stor! På bakerste rad, samt en rad på midten, var det dobbeltseter for kjærestepar som vil kline. Det ville ikke jeg, ettersom jeg var der med familien min, derfor satt vi på vanlige seter. De var fine! Man kan legge setet litt bakover, det var relativt god beinplass og det var holder til brusflasken. Så – kinoen er egentlig fint den, bare veldig stor og altfor mye køer.

maxmanusVi så Max Manus og det gjorde vi sammen med veldig mange andre. Jeg har ikke tenkt å gi noen anmeldelse, men bare si at dette synes jeg er en svært god film. Det var gripende å se dramaet utspille seg og sitte der og vite at dette faktisk har skjedd. Tenk at det finnes folk som har slikt mot og en dumdristighet som gjør at de tør slåss mot en fiende som overgår dem i antall og styrke.

Det er en film som satt i meg etterpå og ga meg lyst til å lese bøkene til Max Manus. Jeg har fått med meg at Erling Fossen synes det hele er sprøyt, men det får stå for hans regning. Selv har jeg ikke nok innsikt til å si om han har rett i det han hevder om at motstandskampen ikke var å regne som mer enn myggstikk i det tyske krigsmaskineriet. Derimot har jeg tro på at arbeidet var med på å holde motet oppe hos befolkningen. Mener egentlig Fossen at det er bedre å ikke gjøre motstand i en krigssituasjon? Dersom folk hadde ment at motstandsbevegelsen skadet mer enn de gavnet, hadde de neppe klart å gjøre arbeidet sitt. Da hadde de trolig blitt angitt og skutt alle sammen. Dessuten tenker jeg at de 70-80.000 unge mennene som egentlig skulle tvangssendes i krigen på tysk side, var rimelig takknemlige for at disse mennene ofret livene sine for å sprenge registrene i lufta. Det er sannsynligvis mange nordmenn som ikke ville vært her i dag om tyskerne hadde fått gjennomført den planen. Jeg anbefaler å lese Gunnar Sønstebys svar til Fossens kronikk.

Jeg sitter igjen og føler meg ydmyk fordi jeg har sluppet å leve i et hærtatt land og ikke har behøvd å risikere livet for friheten som jeg tar sånn for gitt.

Filmen anbefales, men kanskje ikke til de aller yngste. Det er ikke uten grunn at filmen fikk 15-årsgrense.

19 tanker om “Sterk film på ny kino”

 1. Gleder meg veldig til å se den når jeg kommer tilbake til urbane strøk… Jeg er mest spent på å se hvordan de har transformert Oslo tibake 60 år i tid…

 2. Jeg skal være litt politisk ukorrekt jeg, tror jeg. Jeg kan ikke nok om krigshistorie til å vite om Erling Fossen har et poeng eller ikke, men Sønsteby kunne vel ha funnet bedre motargumenter (mulig han gjorde det uten at aftenpoften slo det opp, iofs)? At NS sa det samme som Fossen sier nå, betyr at Fossen har noen særdeles stygge meningsfeller, men ikke at han nødvendigvis tar feil.

  Jeg får en emmen smak i munnen av krigsfortellinger fordi jeg er flasket opp med familie og lærere som svelger denslags rått med tårer i øynene og sender videre, holder svulstige taler og viser filmer og bøker, samtidig som de interesserer seg lite for andre etniske gruppers frihetskamper som er aktuelle , der folk dør . Det betyr jo ikke at alle er slik. Men det gjør at jeg i hvert fall synes Fossen har ett godt poeng, nemlig at norsk krigshistorie gjerne stilles i et litt for rosenrødt (og uangripelig) lys.

  Men jeg hadde sikkert likt filmen, selv om jeg ikke ville innrømt det 😉

 3. Hege Renate: Ja, jeg skal også ha den når den kommer på dvd. Håper det ikke tar for lang tid. 🙂

  Confiteor: Ja, jeg må si jeg beundrer dem deres mot. Jeg vet jeg neppe hadde turt gjøre noe som helst, selv og er bare glad for at jeg har sluppet oppleve noe lignende.

  Alice: Ja, det var artig å se Oslo «i gamle dager». Det må ha foregått en del manipulering for å få til. Håper du får sett den snart. 🙂

 4. Kamikaze: Ja, vær politisk ukorrekt! 🙂

  Jeg kan ikke nok til å si at Fossen tar feil, men jeg kan si at jeg er uenig med ham. Det han egentlig sier er jo at det hadde vært bedre om de lot være å aksjonere. Han sier også at det er motstandsbevegelsens feil at tyskerne hevnet angrepene med å drepe tilfeldige nordmenn.

  Å kalle dem for krigsforbrytere blir også vel sterkt, i mine ører.

  Men altså, ja de blir heltedyrket og det er selvsagt mange andre som var vel så mye helter som man ikke hører noe om. Krigsseilerne ble glemt og fryktelig dårlig behandlet etter krigen. For eksempel.

  Poenget ditt med de som er frihetskjempere nå er jeg helt med på. Når jeg leser om for eksempel palestinerne, ser jeg visse likhetstrekk og undrer meg over at ikke folk har mer forståelse for at de jobber for rett til eget land og å få leve fritt.

  «My country was stolen from me. I want it back.» (Max Manus i filmen)

 5. Leste kommentaren din inne på Dyade bloggen. Interessant at han som anmelder der savner dypere personkarakteristikker. Alle andre anmeldelse ser ut til å være fornøyde med fokus på hendelser og relasjoner. Uansett så blir det Norges mest sette film og jeg fikk nå lyst til å gå å se filmen på Ringen.

  PS. Datteren min trodde kinoen het Ringen fordi den ligger på Ringnes-tomta.

 6. SissyFoss: Hei og velkommen hit! 🙂

  Folk er nå ulike og har sikkert forskjellige ting de ser etter i film. Jeg er kanskje litt «enkel»? Jeg ser ikke film og leter etter feil/mangler, jeg blir bare dratt inn i historien og grepet av det jeg ser… hvis jeg tror på filmen. Og det gjorde jeg med denne.

  Ringen kino er sikkert oppkalt både etter tomta og etter gamle Ringen kino. Litt forvirrende for meg, ettersom Ringen på Carl Berner nok var den kinoen jeg besøkte mest som barn, men nå som jeg har skjønt hvordan det henger sammen skal det nok gå bra. 🙂

  Håper du får sett filmen snart, ønsker deg en god filmopplevelse!

 7. Ang «gamle Oslo», så fant jeg en liten feil. De filmet døvekirken og den ble først bygget i 1974 *hihi*

  Kamikaze: Er enig med siste kommentarene til Lothiane. Jeg skjønner veldig godt mostandsbevegelsen i de ulike landene som er «okkupert» idagens samfunn veldig godt, siden jeg har hørt endel om mostandsbevegelsen i Norge. Og skjønner hvorfor de gjør det. Men er litt uenig i feks selvmordsbomberne, pga de tar med sivilbefolkningen og rammer det ganske hardt. De norske prøvde å unngå å skade sivile. Og det er den beste måten å drive mostand på, å skade okupasjonshæren og ikke sivilbefolkningen. For da får jo man ikke med seg sivilbefolkningen som er viktig å ha med seg….

  Tror jeg stopper der…

 8. Vil gjerne se filmen på kino, men må i alle fall vente til de fleste er ferdig med å se den. Den gikk på formiddags pensjonist kino lille julaften, men den dagen passet ikke. Orker ikke masse folk rundt meg.
  Blir mye film på TV flere år etter jeg tenkte jeg skulle se dem på kino.
  Vokste jo opp med krigen som samtale og argument for alt, ble vel mye en stund, men nå er avstanden større så jeg vil gjerne se den.
  Leter heller ikke feil, men innholdet må være realistisk og fengende.

 9. Jeg gleder meg til å se filmen, har jo nettopp sett «Pianisten» igjen, og «naziporno» er mye sett her i huset. Når det gjelder motstandskamp etc., så tror jeg at det er komplett umulig for oss her oppe og i vår generasjon å forestille seg hvordan det opplevdes og hvordan man valgte å reagere. Jeg kan godt forestille meg at man valgte å gjøre NOE, hva som helst egentlig for å forsvare seg? Ideen om Zippenhaft (usikker på skrivemåte) eller gjengjeldelseshevn på uskyldige var antakelig helt absurd å tenke seg at kunne skje. Hvordan kunne de ha oversikt når nazistene kontrollerte media så totalt? Jeg vet ikke.

  Jeg tror bare at det er litt vel enkelt å mene bastante ting i etterpåklokskapens navn. («Allt blir så uppenbart när man ser det klart») Og det har definitivt blitt gjort en masse feil og urettferdighet etter krigen.

 10. Enig med Sønsteby i at Fossen har gått fra vettet. Nå er jeg stor fan av Sønsteby, og grunnen til det er fordi jeg har hørt mye av dette tidligere. Fortalt av min egen bestefar som satt store deler av krigen på Grini og Bardufoss pga sin illegale arbeidsinnsats.

  At man valgte å gjøre hva som helst for å forsvare seg og sitt, er ikke vanskelig å skjønne. Og de fleste som gjorde en innsats ville nok gjort det igjen. Selv om det kostet dyrt.

  Gleder meg til å se den på DVD. Klarer dessverre ikke lydnivået i kinoene.

 11. Jeg sier meg enig i kamikazes betraktninger i denne saken. Fossen tør der andre tier. Og om han har brukt STORE ORD så er det dessverre nødvendig i dagens mediebilde. Alltid godt å få en annen side av saken, og det har vi fått av Fossen.

 12. Jada, det er jo i og for seg nyttig med flere sider av samme sak, men hvilken ny info kan Fossen bidra med, som er født i 1963?

  Kan ikke si at mitt syn på denne saken blir endret av at en fyr som er født nesten 20 år etter krigen kommer med nye betraktninger og påstander.

  Hmm, men som han sier selv så har han muligens vært mer polemisk enn han burde vært.

 13. Fossen må vel få lov til å mene hva han vil, det er vel en menneskerett.

  Men jeg tror jo han har de færreste, både krigsvitere bedre enn ham selv og vanlige folk, med seg i påstandene sine. Og har forståelse for at krigsveteraner (som indirekte kan være årsak til at han i det hele tatt er født) føler seg dolket i ryggen og sviktet.

  Imzadi: selvmordsbombere tar jo ikke sine egne sivile med seg i døden, men motstanderens sivile. Det er terror i mine øyne, ikke krig. Motstandsbevegelsen i Norge drev geriljakamp mot soldater, ikke mot tysk sivilbefolkning (og selvfølgelig i alle fall ikke mot norske sivile, selv om det kom reprimander fra tyske soldater mot norsk sivilbefolkning – men det sier vel mer om enkelte militære lederes måte å drive en krig på).

  Har ikke sett filmen, men gleder meg til å se den. Uansett hva folk mener.. 🙂

 14. Imzadi: Morsomt med døvekirken, det la jeg ikke merke til. Må se den på nytt når den kommer på dvd, så kan du vise meg. 🙂

  Graylady: Håper du får sett den snart – og at du liker den. Jeg ble i hvert fall veldig fenget. 🙂

  Trips: Kloke ord! De var nok klar over faren for hevnaksjoner, det kommer i hvert fall fram i filmen at de vurderte dette på forhånd. De la også igjen effekter så det skulle se ut som det var engelske fallskjermjegere som sto bak aksjonene, i håp om at det ikke skulle gå utover norske sivile da.

  Irini: Det blir spesielt når man har hørt det fra de som selv var med. Jeg hadde også en morfar på Grini, så vidt jeg vet havnet han der pga hevnaksjoner fra tyskerne pga motstandsbevegelsens gjøremål. Glad han overlevde, ellers hadde ikke jeg vært her. 🙂

  Forstår godt du sliter med lyd på kino, det er altfor høyt.

 15. Zagabå: Greit med flere sider av en sak, det er jeg enig i, men jeg synes han er direkte ufin i måten han har kritisert veteranene på. Akkurat den biten kunne han spart seg, mener jeg. – men fint å lese en annen side av saken så jeg kunne få tenke gjennom hva jeg selv mener. Og jeg er stort sett uenig med Fossen, har jeg funnet ut. 🙂

  Ulme: Ja, der har du et godt poeng. Selvmordsaksjoner som tar med seg motstandernes sivile er terror og ikke noe annet. Det forsvarer jeg ikke og selv om jeg kan forstå fortvilelsen og avmakten, så kommer jeg aldri til å forstå at det går an å gjøre sånne ting.

 16. Beklager at jeg falt ut av diskusjonen, jeg ble en aning mer offline enn jeg hadde tenkt meg. Men takk for svar! Jeg er enig at det blir for drøyt å kalle motstandsfolk for krigsforbrytere. Det er ikke dem jeg har høner å plukke med, det er nåtidens rosemalere.

 17. Jeg ramla litt av selv, jeg, så det er ikke noe problem, Kamikaze! 🙂 Rosemaling kan bli litt voldsomt, det er jeg enig i – det er alltid flere sider av en sak og det kan være greit å holde fast på dem.

Det er stengt for kommentarer.