Over streken, Grosvold

ingridbetancourtJeg så litt av Grosvolds program på NRK i går kveld. Var det bare meg som fikk en vond smak i munnen da hun presset Ingrid Betancourt til å fortelle om detaljene fra sine nesten syv år i fangenskap? Damen svarte høflig og forklarende hvorfor hun ikke ønsket snakke om disse tingene, men likevel insisterte Grosvold på at hun skulle fortelle. Hun ville nemlig tåle eventuelle reaksjoner Betancourt kom med, sa hun. Vel, det kan jo tenkes at det er litt verre å være på den andre siden her, at Ingrid Betancourt selv ikke ville synes det var så lett å takle det.

Pokker ta, jeg pleier like Grosvold, men her synes jeg hun gikk over streken. Det gjorde nesten vondt å se på programmet. Men Ingrid Betancourt selv imponerte med sin væremåte, så jeg ble sittende og høre på til hun var ferdig. For en sterk historie om en virkelighet som er umulig å forestille seg. Seks og et halvt år borte fra familien og barna sine, uten mulighet til å ta kontakt. Totalt ufri. Jeg føler meg ydmyk over et menneske som har beholdt så mye verdighet til tross for at hun har levd i et tilsynelatende uendelig mareritt.

Oppdatering: Her er link til tv-innslaget.

Oppdatering2: Her er link til artikkel hos Side2 der NRK tilbakeviser kritikken mot Grosvolds behandling av Betancourt. Grosvold var uanstendig. (Takk til Iskwew for link.)

Og her er flere linker om samme tema. Det er tydelig at mange reagerte på programmet:

Reklamer

42 kommentarer om “Over streken, Grosvold”

 1. Det var helt forferdelig å se. Jeg skrev nesten i affekt om det i går. Hun gikk godt over streken i føleri, og krav om grafsende detaljer.

  Det er rett og slett mangel på respekt.

 2. Iskwew: Åh, godt å høre du og reagerte. Det provoserte meg å se Grosvold leke psykolog, som om det kun var de to og ikke hauger av tv-seere som også tok del i grafseriet hennes. Skikkelig skuffende!

 3. Skrekkelig, var det 😦 Ingrid Betancour hadde jo ingen mulighet til å stoppe opptaket. Når hun ikke ble respektert når hun sa at dette vil jeg ikke snakke om, da er det snakk om total mangel på respekt.

 4. Ja… 😯 Jeg blir helt lei meg når jeg tenker på det. Skulle nesten ønske dama hadde reist seg og sagt «stopp». Lurer på hva Grosvold hadde gjort da. Hun kan igrunn være glad for at Betancourt tok det så pent som hun gjorde, ellers hadde Grosvold kunne fått seg en på tygga på direkten.

 5. Det var veldig vanskelig å se på. Jeg fikk skikkelig vondt i magen da Grosvold ikke kunne respektere det Betancourt sa. Min respekt og sympati for Grosvold sank stygt.

 6. Jeg ville ikke se det, og det har med mitt generelle inntrykk av Grosvold å gjøre. Når substans mangler, griper hun til en slags overempatisk føleri som nærmest stjeler intervjuobjektet selv retten til å oppleve, tolke og føle.
  Det er for meg dårlig journalistikk, og har ikke noe å gjøre som underholdning på en fredagskveld. Dette er nemlig ikke første gang Grosvold har tråkket over streken. Nei, gi fredagskvelden til noen andre. Hun har utspilt sin rolle for lenge siden.

 7. Trips: Det var ille, ja, etter min mening et overtramp. 😦

  Glama: Enig… Jeg tror jeg vil sky det programmet fra nå av.

  Geir: Jeg har ikke sett noe lignende fra hennes side før, men hvis dette ikke er første gang så er jeg helt enig i at noen andre bør ta over fredagsunderholdningen. 😕

  Og ja… det er dårlig journalistikk å behandle intervjuobjektet på den måten.

 8. Det er lenge siden jeg døpte om Grosvold til Grøssvold, og hun viser vel bare at hun at utspilt sin rolle som Geir sier. På tide vi får inn noen andre i sånne typer program.

 9. Selsius: Hehe, den var ny. 😉 Jeg holder meg til Beat for beat og Nytt på nytt, da er jeg igrunn ganske fornøyd med fredagskvelden. 🙂

 10. Jeg så selvsagt ikke dette programmet, men det høres ut som om Grosvold burde ta etpar dager i skammekroken, ja.

 11. Nøyaktig samme reaksjon her. Da jeg så det grådige føleri-uttrykket til Grosvold og hørte henne kjøre på til tross for at Betancour sa fra, stakk jeg av fra tv’n og satte med her ved pc’n i stedet.

  På den annen side; når Betancour nå stiller opp i et fredagsunderholdningsprogram (nå er det jaggu meg reprise på programmet!) rett etter å ha blitt løslatt fra fangenskapet sitt, så bør hun jo kunne forvente et visst press i retning av dveling og føling.

  Hun burde heller ha fått anledning til bare å snakke om budskapet hun helt sikkert har nå.

 12. Britt Åse: Det tenkte jeg faktisk på etterpå, at hun må vel ha fått vite noe om hva de kom til å snakke om? Uansett, det her ble veldig feil for meg.

 13. Jeg har aldri likt Grosvold. Har alltid sett på henne som en intervjuer som hører for lite på de hun snakker med, og det blir det sjelden særlig gode samtaler utav. At hun tråkker så grovt i salaten overrasker meg ikke, men trist er det åkke som. 😦

 14. Ahh. Nå blir jeg grinete altså.

  http://www.side2.no/tv/article2394633.ece

  «- Grosvold på sitt beste
  NRK på sin side avviser kritikken og sier at de mener forrige fredags program var Grosvold på sitt beste.

  Anne Grosvold og talkshowprogrammet har fått mye kritikk, lignende den Fredrik Skavlan fikk i sin tid. Mange har tatt til orde for at de synes programmet for for mye koseprat, mens andre mener det blir for intimt.

  Grosvold selv har sagt at det er hennes personlighet som gjenspeiler hvordan hun intervjuer mennesker, og at denne er noe hun ikke lett kan forandre. »

  At NRK ikke legger seg paddeflate og beklager hendelsen er så jeg nesten sprekker av sinne. Det var et fryktelig respektløst intervju.

  Men dette er Grosvolds personlighet, så da så.

  Ikke rart seerne forsvinner.

 15. Takk for link, Isk, skal oppdatere posten med link til artikkelen. Jeg blir kvalm av nrk når de ikke engang tar kritikken til seg. Grosvold tråkka grovt over og hvis det er hennes personlighet så får hun bare ha den da. Men jeg skal ikke se på mer.

 16. Ikke jeg heller.

  Tigerungen lurte på om vi kanskje skulle lese bok i stedet for Grosvold i dag. Yes, we can! Han likte ikke det intervjuet heller.

  Selv en gutt på 9 år skjønte ikke hvorfor Betancourt ikke fikk slippe å snakke om det hun ikke ville snakke om.

 17. Reagerte med vemmelse.

  Det har gått nesten en uke siden programmet, så jeg tenkte ikke mer på det. Da jeg så innslaget tenkte jeg bare dette er typisk den Grosvold jeg har lært å kjenne de siste par årene. Grosvold som jeg tidligere beundret som en meget dyktig journalist, har for meg falt til det dypeste av det dype. Når hun endelig hadde en helt med i programmet, hadde det kanskje vært på sin plass med litt respekt? Om ikke annet så kunne vi kanskje forvente den samme respekten som de som er dømt for trippelmord og andre kriminelle hun ser ut til å elske å ha i sitt studio, blir møtt med. Grosvold tror kanskje det er politisk korrekt å løfte fram de kriminelle elementene i vårt samfunn og samtidig grafse i følelseslivet til personer med en integritet hun selv bare kan drømme om.

 18. Iskwew: Bok er klart bedre, Tigerungen din er en meget klok ung herremann med gode prioriteringer. Grosvold fortjener ikke mer av vår tid når hun ikke en gang kan ta selvkritikk.

  Nora: Hei og velkommen hit! Ja, jeg og beundret Grosvold tidligere, men synes hun har tapt seg etter hun overtok fredagsprogrammet etter Skavlan.

  Respekt for andres grenser er viktig, selv om man er journalist og gjerne vil lage best mulig underholdning. Grafsing er ikke god underholdning, i hvert fall ikke i min bok.

 19. Hvorfor blir Ingrid Betancourt fremstilt som et stakkars offer som ikke er i stand til å forsvare seg selv?
  Greit – hun sa fra – men Grosvold fortsatte likevel – avtalt spill?
  Jeg kan ikke tenke meg at en kvinne som er så sterk at hun overlever det Betancurt gjorde i fangenskap i jungelen, ikke er i stand til å stanse dreiningen på dette intervjuet hvis hun virkelig ville.
  Gi damen LITT kreditt!

  Morena

 20. Erna: Fordi det burde holde å si fra én gang; tydelig og direkte. Da stopper man hvis man har anstendighet og respekt for andre. Det gjorde ikke Grosvold.

  Logikken er altså at hvis man har overlevd noe forferdelig så trenger ikke folk ta hensyn til det du sier, for du tåler det uansett?

 21. Grosvold-programmet blir ikke sendt direkte. Betancourt kunne fint stanset det hvis hun ville og lagt om stilen. Dette var ganske sikkert planlagt for å lage mer nerve og intensitet.

  Betancourt kunne valgt å droppe all intervjuing. Hun stiller opp frivillig, ikke sant?

 22. Jeg bor mye i ukant Frankrike og ser endel på franske tv kanaler når jeg er der.

  Naturlig nok er og var franskmennene veldig interessert i Betancourt. Jeg har sett henne gråte mye på fransk tv.

  Jeg så Grosvold intervjue Betancourt. Hun var snill i forhold til mye av det jeg har sett i Frankrike.

 23. Ahh. Dette er kjempelogikk. I stedet for å kreve at en programleder skal respektere eksplisitte innspill fra intervjuobjektet, bør alle som ikke vil være med på hvasomhelst, holde seg unna.

  Si meg, hva slags tv blir det til slutt av det?

  Jeg mener Betancourt har mer enn nok interessant å si uten å presses til å snakke om ting hun ikke vil snakke om.

 24. Annecy: Da er jeg glad vi ikke har franske tilstander i TV her. Jeg reagerte øyeblikkelig på mangelen på respekt. Jeg liker ikke denne typen «underholdning».

 25. Jeg var dypt imponert og takknemlig over hvordan Anne Grosvold håndterte et så vanskelig intervju. Hun balanserte Betancourts problemer med å fortelle om hva hun har opplevd med stor innlevelse. Intervjuet hadde jo en viktig hensikt, nemlig å rette oppmerksomheten på gislenes situasjon for så å få i gang en stor demonstrasjon mot denne terroren i så mange land med så mange mennesker som mulig (var det 28. november?).
  Den eneste som kan svare på hvordan intervjuet fortonet seg, er Betancourt selv. Om hun følte at dette gikk over streken, så bøyer jeg meg øyeblikkelig.

 26. Det er mulig Grosvold viste litt mangel på respekt , men jeg tror Betancourt tålte det. Hun var presidentkandidat før hun ble tatt til fange. Politikere tåler mye.

  Mitt inntrykk er at norske journalister ofte er for snille med sine intervju objekter – spesielt med politikere.

  Betancourt reiser jo rundt og utsetter seg for journalister frivillig.

 27. Solveig: Jeg reagerte. De som så programmet sammen med meg reagerte. Hva Betancourt opplevde er ikke godt å si, men jeg vet bare at damen uttrykte tydelig og klart at hun ikke ønsket snakke detaljert om opplevelsene. Det er saken for meg. Jeg har null respekt for Grosvolds håndtering, men jeg ser at folk har ulik oppfatning.

  Annecy: Selv om Betancourt tåler det (og det så det jo ut til), betyr det ikke at det er ok. Jeg reagerer på at et uttrykt ønske ikke blir respektert. Norske journalister er muligens «snillere» enn andre lands journalister, uten at det egentlig sier så veldig mye om kvaliteten.

 28. Jeg må innrømme at jeg føler meg litt splittet i denne saken. Jeg var blant dem som reagerte på Grosvolds intervju med Betancourt forrige fredag. Kanskje ikke med indignasjon, men iallfall med en viss irritasjon. Som andre bloggere har vært inne på, syns jeg intervjuene hennes iblant tenderer mot et overfladisk føleri, liksom-empati, kanskje sågar sosialpornografi. I vår tids intimitetstyranni har sikkert mange vent seg til det og syns det er greit. Jeg har fortsatt en ryggmargsrefleks som sier nei.

  På den annen side blir jeg litt skeptisk når det “tilfeldigvis” er Dagbladet som velger å kjøre denne saken. Det er vel ingen særlig tvil om at avisa har en kampanje (eller “drapskontrakt”) rettet mot Grosvolds program. At det har tatt dem en uke på å stable denne saken på beina, gjør meg enda mer mistenksom. Særlig når den publiseres samme dag som Grosvold igjen skal gå på lufta. Hva er verst, pest eller kolera, Grosvold eller Dagbladet? Si det…

 29. Torgny: God kommentar! Jeg er enig, det er noe i meg og som sier veldig nei til slik liksom-empatisk intervjumetode.

  At Dagbladet er så sent ute forundrer meg. Da jeg skrev om dette for 6 dager siden lette jeg etter andre kommentarer, men fant ingenting i media. De føler kanskje de sitter i glasshus? Jeg kan styre meg for Dagbladet… veldig.

  Per Nilsen: Javel?

 30. Jeg har ikke sett dette programmet, men lurer på om hun som saken gjelder – Betancourt- har uttalt noe om hvordan hun opplevde Grosvold?

 31. Bjørg Amalie: Betancourts faktiske opplevelse av intervjuet er så vidt jeg kan se ikke nevnt noe sted. De meningsytringene Dagbladet viser til, er først og fremst blogginnlegg, leserkommentarer på db.no, samt kommentarer fra folk som tilfeldigvis var gjester hos Grosvold samme kveld. Når sant skal sies et ganske tynt grunnlag.

 32. Til Lothiane : Betancourt var ikke i Norge i som politiker , men for å fortelle om sin gisseltilværelse og omstendigheter rundt dette . Jeg er derfor enig i at det var et grovt overtramp av Grosvold å ikke respektere et uttrykt ønske – hvis det er det hun har gjort.

 33. As a native English speaker I was curious about the overtramp/Grosvold headlines in yesterday’s newspapers. I have just watched the programme via internet.

  I disagree with most people here, as what I «heard» was «we understand and feel with you if you feel tears coming on».

  I wonder whether you listened or «read» the translation.
  Obviously I did not read the texted translation but have experienced many completely wrong translations on Norwegian television!

  No matter how well one speaks a foreign language (for me norsk), small nuances disappear, and small misunderstandings occur all the time. The lack of these small nuances often leave the «foreigner» appearing harder and possibly more «simpel». Body language can be less empatisk because one is using so much effort in concentrating on finding the right words in the foreign language. I experience this daily as I don’t smile much in Norwegian compared to in English. People here therefore think I am very serious – in other words complete misconception. Bear this in mind.

 34. Betancourt var i Norge for å fortelle om gisseltilværelsen. Da må Grosvold få grave i nettopp den opplevelsen.
  Med reaksjonene vi ser her i bloggen og ellers i media så har Grosvold oppnådd det hun og NRK ønsker; oppmerksomhet. Det samme har Betancourt. Det er sikkert like før hennes bok er klar. Deltagelsen i Grosvold er ren markedsføring, for henne og for NRK’s program.

 35. Kan ikke skjønne hva som er galt, Betancourt er jo kjendis pga. gisselopplevelsen. Og skal lansere bok. Kommer til Grosvold for å snakke om gisselopplevelsen. Så vil hun ikke snakke om den, men presses. Full diskusjon i media. PR-stunt?

Det er stengt for kommentarer.