Let’s talk about sex

Jeg husker naturfaglæreren på videregående fortalte oss at vi skulle skrive ned spørsmål vi hadde om sex og samliv, slik at vi kunne spørre om det vi eventuelt lurte på anonymt. Venninna mi og jeg bestemte oss for å spørre om hvordan jenter har sex med jenter. Ikke fordi vi følte for å prøve selv, men vi hadde sett noen pornofilmer der jenter tukla med hverandre og skjønte ikke helt at det kunne gi det samme som «ordentlige greier».

Vel, det ble ikke godt mottatt. Læreren leste spørsmålet og fnyste, tok det ikke på alvor og gikk bare videre til neste spørsmål. Etterpå prøvde vi å argumentere for hva vi mente, men noe svar fikk vi ikke. Han visste kanskje ikke mer enn oss?

Virrvarr og Grevinnen lurte på det samme, men de fant ingen svar i bøkene som fantes på markedet. Derfor valgte de selv å skrive den boka de savnet. Tøft!

I dag var jeg på besøk i min favorittkaffebu der jeg og kaffemannen delte litt sladder fra hver vår verden; jeg fra Bloggeland og han fra Oslos kaffeverden. Mens jeg nøt en kopp macchiato husket jeg plutselig at det var i dag Virrvarr og Grevinnen skulle være i avisa, så jeg bladde fram Dagbladet Fredag fra bunken med aviser og blader på disken. Og hu hei! Der sto de to forfatterne med en plakat det sto «Fitte-positiv» på. Jeg tenker det var noen som satte kaffen (eller lunsjen) i halsen i dag.

Ettersom jeg ble stående der og prate litt, fikk jeg etter hvert selskap av bokhandlermannen som også ville ha kaffe. Jeg nevnte boka og foreslo at han skulle ta den inn i butikken sin, men han svarte ikke. Snodig. Senere pratet jeg med ei som jobber i samme butikk og fortalte at jeg har bestilt boka. «Kult!», sa hun, og ba meg gi tilbakemelding på om den er bra, så skulle hun lese den hun og. Det skal sies at de to kommer fra hver sin generasjon.

Jeg har ikke lest boka ennå, så jeg kan jo ikke si om den svarer til forventningene, men jeg synes det er flott at det kommer en bok på markedet som ikke fremstiller damer som avhengige av velduftende oljer i badevannet for å få lyst. Eller stearinlys og kongerøkelse. Eller rødvin foran peisen. Eller hva det nå er man tror styrer kvinners seksualdrifter. Kanskje vi kan slippe artikler som denne? Jeg får i hvert fall fnatt av sånt. Da vil jeg heller lese mer av dette.

Og kanskje, bare kanskje, vil boka rykke opp noen fordommer og luke bort noen tabuer? Det håper jeg. Den påvirker i hvert fall før den kommer ut, for jeg har allerede pratet sex og sexbok med 5-6 mennesker i dag, og det er ikke akkurat dagligdags. 😉

Reklamer

11 kommentarer om “Let’s talk about sex”

 1. Eeehrrm.
  Jeg sitter her og rødmer og vet egentlig ikke helt hva jeg skal si. Har nemlig lest «alt» om boka gjennom Virrvar, men å hive meg inn i debatten, nei det blir jeg for flau til.

  Jeg har faktisk ikke vurdert å lese boka, og en grunn til det er at jeg får følelsen av å være kikker, og det liker jeg jo ikke. Hva som gir meg den følelsen vet jeg ikke, men man kan jo lure.

  Jeg henger meg også litt opp i begrepene. Bokas tittel syns jeg er bra, men jeg vet ikke helt om jeg faller for at man velger å knytte greia til vulgære ord. Jeg er ikke vulgær som type selv, og føler meg litt ukomfortabel når folk må bruke de f-ordene om noe som egentlig er ganske så normalt.

  Kanskje det nettopp er derfor jeg bør lese boka? 😛

 2. Geir: Jeg kan forstå deg. Jeg har selv problemer med å bruke f-ordet, men det er jo nettopp fordi det er så belastet. Hvis jeg ikke husker helt feil så er det et eldgammelt ord fra norrøn tid, eller noe sånt. Derfor synes jeg det er tøft av Virrvarr og Grevinnen å velge å bruke det så selvsagt. De gjør et forsøk på å normalisere det og ta det tilbake.

  Om du bør eller ikke bør lese boka skal ikke jeg uttale meg om! 😀

 3. Hehe, vet ikke hvilke menn de har intervjuet der, men de er helt motsatt av typen hvertfall:D

  Boka er en kjempegod idet, må få bestilt den i nær fremtid:)

 4. M: Samme her, min erfaring er at menn ikke er helt som de i intervjuet der. Men man finner jo alle typer… 🙂

  Jeg ser fram til boka. 🙂

 5. Dette var koselig lesning! Og når det gjelder f-ordet: Finnes det egentlig noe godt alternativ? Vulva? Der nede? Underlivet? Musa? Hele ord-problematikken ga oss en masse hodebry, særlig for meg, som foretrekker å omtale damers underliv i botanikktermer. Men det er ikke særlig passende i en rettpåsakfaktabok, har jeg blitt fortalt:P

 6. Leste nettopp en post av en blogger som mente at boka var unødvendig fordi ingen har problemer med å snakke naturlig om sex lengre. Historien din fra videregående viser at han tar temmelig feil. Det må kunne gå an å spørre om jentesex uten at en lærer fnyser av hele greia..

 7. Grevinnen: Så hyggelig du stakk innom! Nei, det finnes ikke noe godt alternativ ord og det er problemet, synes jeg. Jeg bruker egentlig ikke noe ord, nettopp fordi det mangler noe jeg liker å bruke.

  Men i en bok som deres blir det jo annerledes, det ville blitt snodig dersom dere brukte «der nede» og ellers forklarer og beskriver i detalj. 😉

  Minneapolise: Det har nok skjedd litt siden jeg gikk på videregående, i hvert fall håper jeg det. Aner ikke hvordan det er i skolen nå, om de egentlig snakker om hva folk gjør med hverandre eller med seg selv. Hvis det stadig er fokus på kondompåsetting, aborter og mensen, blir jeg litt skuffa.

 8. Det var ikke spesielt annerledes da jeg gikk på vgs (det begynner jo også å bli en stund siden men…), tror nok alderen på lærerne har litt å si også. Våre var ikke akkurat av den yngre garde.

 9. Det tror jeg nok, at alder har noe å si… og det er sikkert ikke så lett å finne en lærer som tør snakke åpent om sånne vanskelige ting. Ikke at ungdomsskoleelever nødvendigvis synes det er så lett de heller, jeg vet ikke. Da er det fint de kan finne en bok som gir svar, i stedet.

Det er stengt for kommentarer.