På vikingtokt i Jorvik

Jeg lovte å komme tilbake med en rapport fra turen til York tidligere i sommer. And here goes!

M og jeg valgte altså å ta en dagstur til York – uten bil. Det ble et lite prosjekt i seg selv, ettersom han bor ganske langt unna… det meste. 😉 Etter litt leting på nettet fant vi beste reisemåte. Vi tok toget til Newcastle og byttet til tog til York der. Toget vi kjørte med hadde London Kings Cross som endestasjon, noe jeg syntes var veldig artig siden jeg akkurat da leste en Rankin-bok der hovedpersonen dro med samme tog fra Edinburgh til London.

Toget var kjempefint, med mulighet for Internett- og strømtilkobling på alle plasser – uten tillegg i prisen. Ikke at vi hadde med noe sånt, vi skulle bare være med toget en times tid. Det viste seg at setene vi hadde satt oss på var reservert, så vi måtte flytte på oss. Etter en tur gjennom mesteparten av toget fant vi ut at alle setene var reservert, men det var greit nok, vi skulle jo ikke være med så lenge. En meget hjelpsom konduktør fant likevel et par ledige seter til oss og vi ankom York et stykke utpå formiddagen.

Jeg så med en gang at vi hadde kommet til en vakker by. Noe av det første vi så var dette:

York Minster i bakgrunnen

River Ouse, York
River Ouse, York

Jorvik Viking Centre
Vi vandret rundt og tok bilder, kikket på folkelivet (det var mye turister der!) og fant etterhvert fram til Coppergate og Jorvik Viking Centre som er et must hvis du besøker York. Da faren min besøkte York for mange år siden, holdt de på med utgravinger her. Siden laget de senteret der man reiser tilbake i tiden og besøker en vikingby. Det er veldig stilig det hele. Menneskefigurene er laget på bakgrunn av funnene av skjeletter, der de har gjenskapt ansiktene ved hjelp av dataprogrammer. Du kjenner lukten av griser, av mat som blir laget – ja, til og med lukten fra en vikingdo(!).

Etter den lille turen (som jeg dessverre ikke har bilder av, men du kan se ett her), kom vi ut i et lite museum med mer informasjon om utgravinger og funn. Det var satt opp pc’er der du kunne «bygge» vikingbåter, se hvor vikingene kom fra, ta tester for å finne ut om du er en viking samt en monter med et skjelett. Der sto det en fyr i vikingutstyr og passet på – og svarte på spørsmål. Fyren virket innmari sur, men det var kanskje en del av imaget?

Sur og sint vikingmann i Jorvik
Sur og sint vikingmann i Jorvik

York Minster
Etter dette besøket dro vi tilbake til vår egen tid og ruslet rundt i York sentrum. Vi hadde noen ønsker; York Minster, middelaldergaten The Shambles og York Art Gallery. Det er mye mer å se der, men litt begrenset hvor mye jeg orker på en dag. Vi fikk i hvert fall med oss det vi ønsket mest, selv om vi ikke var inne i York Minster. Den gotiske katedralen er ufattelig diger (Nord-Europas største) og har verdens største samling med glassmalerier fra middelalderen. Neste gang jeg besøker York skal jeg inn der og se, men da håper jeg det blir på et tidspunkt med noe færre turister.

York Minster - vinduer
York Minster - vinduer
En av mange detaljer på York Minster
En av mange detaljer på York Minster

The Shambles
Denne middelaldergaten er viden kjent for sine godt bevarte bygninger fra 1400-tallet. Navnet stammer fra den gangen Yorks slaktere drev sine utsalg på nettopp dette stedet. Ordet «shamel» var navnet på benkene og bodene der de solgte varene sine.

Forklaring på navnet "Shambles"
Forklaring på navnet "Shambles"

Bygningene står tett i tett og er bygget slik at de nesten møtes «på midten». Fascinerende og veldig koselig!

Fra The Shambles
Fra The Shambles
Trangt i høyden
Trangt i høyden

Etter å ha vandret gatelangs en stund ble det på tide med lunsj, så vi fant oss et Fish & Chips-utsalg og spiste oss gode og mette. Snadder! (Hvorfor er det ikke slike steder i Oslo? Jeg savner fish’n chips.)

Siden gikk vi videre gjennom koselige gater – og blant mange mennesker. Jeg traff flere norske turister også. En artig detalj i York er at mange av gatenavnene ender på -gate. Byen (sentrum) er omringet av en mur med porter, men det er altså ikke disse portene det er snakk om. «Gate» her betyr rett og slett «street» og stammer fra det gamle nordiske ordet for gate. Portene i muren kalles «bars», fant jeg ut på denne kjekke siden.

Eksempler på gateskilt i York
Eksempler på gatenavn i York
Eksempel på åpning i bymuren
Åpning i bymuren, ikke "gate" men "bar" (som det også er mange av i byen)
Del av bymuren
På utsiden av bymuren

York Art Gallery
Nå nærmet vi oss byens kunstgalleri. En artig ting er at de rundt om i sentrum har hengt opp store kopier av kjente malerier. Veldig stilig – det synes jeg må være et tips for andre byer også, for eksempel Oslo.

Eksempel på kunst på gata
Eksempel på kunst på gata
Detalj fra maleriet
Snodig liten detalj på maleriet

York Art Gallery stiller ut malerier og annen kunst og er delt inn etter tema. Et rom tok for seg religiøs kunst, et annet portretter, et er om steder og et stilte ut moderne kunst.

York Art Gallery
York Art Gallery

Jeg må innrømme at jeg ikke falt helt for dette museet. Bygningen er flott, innholdet traff meg ikke helt. Jeg ble for eksempel mye mer fascinert da jeg besøkte Laing Art Gallery i Newcastle. Uansett var det fint å ha vært her. Og påfunnet med å henge deler av kunsten (kopier) ut i gatene har jeg stor sans for!

Two 99s, please
Two 99s, please

Det var på høy tid med en pause igjen og ettersom denne søte isvogna sto så fint plassert utenfor kunstgalleriet, var det ikke vanskelige valget. M sa til meg at jeg skulle be om «two 99s» og jeg lurte veldig på om han «pullet mitt legg». Jeg var dermed litt forsiktig da jeg foretok min bestilling, men det viste seg at jeg ikke ble lurt (denne gangen). En 99 er rett og slett vaniljeis i kjeks med «a flake» (en sjokolade-pinne-ting) på toppen. Jeg ble så nysgjerrig på hva navnet kom av at jeg selvsagt måtte lete etter en forklaring på nettet. Det viser seg at navnet har ukjent opprinnelse, så jeg kan dessverre ikke gi dere svaret. Godt smakte det, i alle fall!

Da hadde vi sett alt vi ønsket og begynte å bli ganske slitne. Vi vandret tilbake forbi flotte, gamle bygninger, vi kikka på en del av en eldgammel borg – og underveis drakk vi te på et av Englands mange tradisjonelle Tea Rooms. Jeg har vært på et før, i Edinburgh, og husket med glede hvor godt det var med Cream Tea. Det består av en kanne valgfri te, en scones, syltetøy og en skål med «clotted cream«. Dermed bestilte jeg det her også. Dessverre må jeg si at når det gjelder clotted cream er det ingenting som slår den jeg fikk i Edinburgh, men godt var det.

"Vårt" tea room i York
"Vårt" tea room i York

Når jeg er på slike steder blir jeg alltid litt lattermild. Det er så fryktelig søtt, veldig mye rosa og veldig mye nips. Jeg ser for meg små, søte, gamle engelske damer med håret satt opp i en topp, men det var ingen slike der da vi var på besøk. (Egentlig var det kun turister der. Sukk, vi ødelegger nå alt…)

Et sted på veien fant jeg forresten Guy Fawkes‘ fødested. Hurra!

Remember, remember the fifth of November,
The gunpowder, treason and plot,
I know of no reason
Why the gunpowder treason
Should ever be forgot.
Guy Fawkes fødested - nå en pub
Guy Fawkes fødested - nå en pub

Så var vi på vei mot togstasjonen igjen. Da vi var på vei til sentrum gikk vi på bymuren, noe som også er et must om man besøker York. Den dateres jo tilbake til Romertiden! Litt skummelt når det ikke er gelender hele veien, men pytt. (Man må regne med litt svinn, som ungdomsskolelæreren min sa da han beskrev hvor smalt det var å gå over Besseggen.)

Ikke helt Besseggen
Ikke helt som Besseggen

Så var vi tilbake på jernbanestasjonen. Togturene hjem gikk bra, vi fant sitteplasser på tross av at vi heller ikke nå hadde reservert plasser.

Jernbanestasjonen i York
Jernbanestasjonen i York

Bilen sto pent og ventet på oss der vi hadde forlatt den samme morgen, og vi kom oss hjem med minnekort fulle av bilder og hoder fulle av inntrykk.

For meg er York på høyde med Edinburgh (som har vært min favorittby til nå), så det kan absolutt anbefales å ta turen innom hvis man befinner seg i England. Jeg tror jeg ville satset på en overnatting – kanskje to – om jeg skulle dit igjen. Det var så mye mer å se og oppleve.

Reklamer

27 kommentarer om “På vikingtokt i Jorvik”

 1. el Vera: Jaaa, kanskje vi skulle dratt dit sammen en gang? Og Mark leser sikkert her, så han ser hilsen. 🙂

  Frøken Skavlan: Bare hyggelig å ha dere med! 😉 Takk for kommentar!

 2. på et eller annet vis, ser jeg nå hvor J.K Rowlings har fantasien sin fra, he he. Bymuren sett utenfra var fantastisk! York minster likeså. Gøy å oppleve noe annet! 🙂

 3. takk for at du delte, kjempefint innlegg og skildring av turen! 🙂 Jeg har jo aldri vært i England, så jeg ser stort på bildene derfra 🙂

 4. Det er spennende å følge med på disse reise-reportasjene dine! 🙂 Mye mer interessant å høre personlige skildringer og se flotte bilder, får et bra inntrykk.

 5. Høres ut som en interessant og hyggelig tur! Flotte bilder!
  Virker som dere trives i hverandres selskap 😀 Koselig!

 6. Er ikke York en kjempenice-looking place?

  York sentrum er ikke så stor. Du kan walk around og se alle du want å see in less than en dag. It’s a kjempevakker place å spend some time. Desverre var det for mye turister. Vi liker det ikke når vi kan ikke walk around og spise vår fisk og chips uten people watching – jeg selv liker ikke å være watched når I spiser min fisk og chips eller anything else. Oh yes, and den fisk og chipsen were ikke so good as the ones jeg kjøper in my part of the world 😉

  Jeg nesten aldri go anywhere using public transport i England so it was kjempehorrible å have to find en sitteplass to sit on på toget. Vi had å flytte tre ganger before vi finally got somewhere å sitte – hva en pain i bumen!!! Men det var easier ikke å ta bilen fordi jeg would have had å find somewhere å park, and it’s en to eller tre timer lang bil tur og jeg couldn’t be bothered å kjøre all that way.

  But den var en kjempenice dag; kjempetasty fisk og chips, kjempereallynice 99 is, og været var ikke så værst either 🙂

  Hei T&T, El Vera og Løven 😉
  Chanel: Some of «Harry Potter and the Philosphers Stone» was filmed at a place called Alnwick Castle som ligger en timer nord from where I live. The castle was used as the setting for Hogwarts school. Der er mange castles og kirker i England som har en «Harry Potter» atmosphere.
  Det er så mye Lothiane ennå ikke har sett – so she’ll just have to come back and take more bilder to show everyone 😉

  I hope some of that made sense…?
  Ha en fortsatt kjempefin kveld da!

 7. Ja, that made sense! Artig blanding 😀 Takk for hilsen og en riktig god kveld til deg og!…..og tviler ikke på at Lothiane kommer og besøker deg igjen, høres ut som dere er det perfekte reise-par 😀

 8. Trips & Tics: Så fint å høre at dette fikk deg til å ville reise dit! Jeg er sikker på du ville likt deg der, men det blir jo litt tråkking. Med fotoapparatet parat er det absolutt til å leve med. 🙂

  Chanel: Jeg håper du får deg en tur til England, jeg tror du hadde likt deg. 🙂 Og ja.. jeg så stadig bygninger som minna meg om Harry Potter.

  SerendipityCat: Takk for det! Det samler seg opp mange inntrykk og da er det fint å ha dere å dele det med. 🙂

  Løven er inne: Takk takk 🙂 Jo, vi trives veldig godt på tur sammen – har heldigvis samme behov for å knipse løs. Ikke alle som er tålmodige når jeg stopper opp for å ta bilder. 😉

  Mark: Hi hi, flott kommentar! Jeg er enig, den fish’n chipsen vi fikk i York var ikke like god som den vi kjøper i Tynemouth, men den var likevel god. 🙂

  Jeg kommer tilbake, så bare gjør deg klar til flere turer. 😉 Jeg må jo se Alnwick Castle! ♥

 9. Hihi! Sprø gymlærer du har da?? «må da regne med litt svinn…»??

  Flott reisebeskrivelse! Får lyst til å se byen jeg og! 🙂

  Morsomt å se deg skrive på en herlig blanding av engelsk og norsk. Føles helt naturlig ut! *nods*

 10. Ikke for å være slem her Mark men jeg måtte le av å lese kommentaren din, fikk faktisk flashback til the julekalender 😉

  York ser fantastisk ut. England – here æ come 🙂

 11. Jeg elsker York! Fantastisk hyggelig by. 🙂 Stone gate og… Ja. Men Jorvik Viking Centre var en stor skuffelse…

 12. Elin: Jeg likte Jorvik-senteret, det var bare mindre og kortere (tur) enn jeg hadde sett for meg. Uansett, York er en fantastisk flott by!

 13. Imzadi: Der… du er de-spammet her også nå. 🙂 Det va’kke gymlæreren som sa det, det var klasseforstanderen vår… hehe, jeg synes det var litt morsomt. 🙂

  York anbefales, i det hele tatt er England (og Skottland) virkelig verdt minst ett besøk. Jeg synes vi skal satse på tur dit sammen neste år (hvis vi har råd).

  Og her går det på engelsk og norsk, en salig blanding. Aye. 🙂

 14. Skal til London en tur i november, men jobber for livet for å få mannen med på campingferie til England neste sommer. Er så mye fint å se å gape over!

 15. Tusen takk for kjempefin tur! Håper å besøke York en dag. Og Lindisfarne! Heldiggris som har vært der, jeg har drømt om det stedet i mange år 🙂

 16. Jeg elsker York -the shambles – og ikke minst Banks; min godtebutikk når det gjelder noter, de har ALT.
  Søren, jeg får bortelengsel igjen…

 17. Hei Trine! Hehe, jeg har bortelengsel stort sett hele tida… fint å ha noe å glede seg til. 🙂 Håper du snart får en tur dit så du kan fylle godteposen med noter! 🙂

 18. Hei hei, jeg kom tilfeldigvis inn på denne siden da jeg satt å søkte på bilder av York, (mange nydelige bilder forresten!) og tenkte kanskje jeg kunne spørre deg noen spørsmål. Leter etter folk som har vært der, fordi jeg skal nemlig flytte dit til sommeren 🙂 Jeg har aldri vært i York før, men av en eller annen grunn er jeg så sinnsykt tiltrukket av den byen! Så jeg bare lurte på, hvor stort er det egentlig? Jeg vet jo hvor mange innbyggere det er, men hvor stort kjennes det når man er der? Er det deler av byen som er nyere, eller er alt sånn gammeldags? I hope you don’t mind me asking 😉
  Mvh
  Hannah

  1. Hei Hannah!
   Åh heldige du som skal få bo i York! 😀 Det er en av de fineste byene jeg har besøkt i UK, nesten på høyde med Edinburgh som er min favoritt. 🙂
   Jeg har bare vært i sentrum av York, fra jernbanestasjonen og inn til gamlebyen og tilbake igjen. Hvor mye mer som er av York aner jeg ikke, men sentrum var i hvert fall veldig passe størrelse (for meg). Åh, gled deg altså, det er så pent der! Sjarmerende, flotte hus… jeg vil tilbake! 🙂

   Ikke alt som så gammelt ut der, men akkurat i den delen jeg var, så var det veldig mange gamle bygninger. Også store deler av bymur som står igjen. 🙂
   For å få bedre inntrykk, hva med Google maps street view? http://maps.google.no/maps?f=q&source=s_q&hl=no&geocode=&q=York,+UK&sll=59.915225,10.727592&sspn=0.007874,0.01929&ie=UTF8&hq=&hnear=York,+Storbritannia&t=h&z=13

   Dra den lille oransje mannen ned på kartet og sett ham på en av de blå veiene, så får du opp bilder fra gateplan – og derfra kan du klikke deg videre og ta deg en «gåtur» rundt i York. 🙂

   Lykke til med flyttingen, jeg er ganske misunnelig! 😀

Det er stengt for kommentarer.