Treskaller og pannekaker

Salige er de med treskaller…, sier faren min.

Jeg har lært mye fint av faren min, blant annet denne lille snutten fra Vika IF der han var aktiv svømmer i mange år:

Da jeg kom til verda
sa mora mi til meg
Åh, meld deg inn i Vika, gutt
så blir det mann av deg

Ja. Noe sånt.

Moren min pleide synge fine, «ordentlige» nattasanger for meg. Når jeg ba faren min synge, var det enten Vikasangen, eller en norsk versjon av «Clementine». Den hadde han lært seg etter å ha hørt et revyinnslag fra et departementskor kalt «Kor-i-doren», en gang for leeenge siden. En dag skal jeg sette inn teksten til den i bloggen. Den er verdt å bringe videre til andre, til tross for at den er på samnorsk. Noe annet som var samnorsk var «Robinson Krusoo-e». (Den het selvsagt Robinson Crusoe, men da jeg var liten uttalte jeg det akkurat som det ble skrevet.) Hver kveld leste faren min for meg, men ettersom jeg kunne lese allerede, hadde jeg smuglest i boka og visste hva som kom. Prøvde han å hoppe over et avsnitt var jeg kjapp med å arrestere ham. Slik oppførsel var ikke godtatt! Høytlesningen tok dermed raskt slutt, men det hender fortsatt vi synger Clementine sammen.

I anledning fridagen i dag, fant faren min ut at han ville ta med seg døtre og barnebarn på en liten utflukt. Vi endte opp på Bærums verk i Lommedalen, der vi så glassblåsere in action og spiste på det hollandske pannekakehuset. Det siste var skikkelig godt! Vi kunne velge fra en meny med både middager og desserter, det meste basert på pannekaker med ulikt fyll.

Mens fire av oss valgte å spise middag, gikk poden min rett løs på desserten. Etter å ha vaklet litt mellom hva han skulle velge på sett-sammen-din-egen-pannekake («jeg vil ha jordbæris, sjokoladeis, tutti frutti-strø og hvitløsdressing!»), endte han opp med et noget mindre originalt, men trolig bedre valg.

Så spurte servitøren hva vi ønsket å drikke. «Jeg tar hvitvin, takk», svarte poden kjapt. Hmm, hvor er det han plukker opp dette, tro? (Jeg liker jo ikke hvitvin en gang.) Ettersom han ikke hadde id-kort med seg, måtte han nøye seg med eplemost.

Det var første gang jeg spiste pannekaker på denne måten, og det frister til gjentakelse. Faktisk tror jeg at jeg skal prøve dette selv hjemme. Jeg valgte Den flyvende hollender, som var fylt med bacon, paprika og løk. Skikkelig nam!

Den snille pappa’n vår spanderte gildet, noe som settes stor pris på av oss arme alenemødre. 😉

Og slik får man servert regningen på et ekte hollandsk pannekakehus:

Etterpå vandret vi litt rundt på området. Bærums verk har industritradisjon helt tilbake til 1600-tallet, og inneholder en rekke koselige trehus, der ulike håndtverkere holder til. Du finner også flere kafeer, gallerier og museer. Det er salg av glasskunst/brukskunst og tradisjonelle norske matvarer. Blant annet. Skulpturer og andre kunstverk preger området, noe som fotografen i meg liker godt.

Har du ikke vært på Bærums verk, anbefaler jeg gjerne et besøk på stedet. Det er fint der om vinteren også, men jeg tror nok våren og sommeren er den tiden jeg liker aller best å være her.

Og så bar det hjemover, og av en eller annen grunn hender det at bilkjøring får fram noen gullkorn fra min faders munn.

Salige er de med treskaller, for de drukner ikke.

7 tanker om “Treskaller og pannekaker”

 1. Nå fikk jeg virkelig lyst på pannekaker, men siden det er så seint på kvelden, så får det heller bli i morgen. Den du spiste, hørtes virkelig godt ut.
  Da jeg i 1999 var i Budapest, spiste jeg pannekake med smeltet sjokolade. Det var kjempegodt, men det blir liksom ikke det samme med sjokoladesausen til freia.

 2. hihi! Det var en hyggelig tur ja! 🙂 Og du har fått skrevet det så godt ja 🙂 Sønnen din var morsom da han ba om hvitvin! hihi…!

  Godt var det å spise god mat, hyggelig selskap og sol! Var ikke særlig mye vind der vi satt, så det var godt å slippe den kalde vinden!

 3. Eugenie: Åja, sånne sjokoladesauspannekaker fikk jeg av tanten min som er fra Slovakia. Det er kjempegodt!

  Imzadi: Han faren vår er jammen snill! 🙂 Poden min er en rappkjefta liten tass, som slipper unna på sjarmen. 😉

  Trips & Tics: Ja! Dit kan vi dra neste gang! Veldig koselig! 😀

Det er stengt for kommentarer.