40 år siden My Lai

Til vanlig skriver jeg hovedsaklig feelgoodposter, men i dag synes jeg det er riktig å minne om hvilken dag det er. Ikke fordi jeg vanligvis går rundt og husker slike datoer, for dette er er bare en av mange grusomheter som har skjedd i moderne historie, og som fortsatt skjer andre steder i verden. Jeg kom tilfeldigvis over en artikkel i går og den gjorde sterkt inntrykk på meg.

my_lai.jpg16. mars 1968 rykker amerikanske soldater inn i My Lai i Vietnam. Det ble sagt at alle de «ekte sivile» var reist fra landsbyen til et marked, slik at alle som var igjen der måtte være Viet Cong. Når soldatene rykker inn dreper de alle de ser; mest gamle mennesker, kvinner og barn. Flere ble torturert og voldtatt først. Skytingen pågikk i timesvis. Ifølge denne Wikipediasiden stoppet det først da amerikanske soldater fra et annet kompani landet med et helikopter mellom de gjenlevende vietnameserne og soldatene som skjøt mot dem. De truet med å åpne ild mot soldatene om de ikke stoppet, og reddet 11 sivile.

Det var også enkelte andre soldater som forsøkte å stoppe drapene på de sivile. De egentlige heltene, vil jeg si. Disse modige soldatene ble i lang tid hengt ut som svikere av sine medsoldater.

Så begynte arbeidet med å tilsløre det som hadde skjedd. Hæren rapporterte om at 20 sivile var drept fordi de tilfeldigvis var i nærheten da amerikanske soldater kjempet mot Viet Cong.

Et halvt år senere skrev Tom Glen, en ung soldat, et brev der han beskyldte den amerikanske hæren for rutinemessig brutalitet mot det vietnamesiske folket. Dette ble tilbakevist, blant annet av Colin Powell som mente at det gode forholdet mellom amerikanske soldater og vietnameserne motbeviste dette. Dermed hadde trolig ikke verden hørt om My Lai-massakren hvis det ikke hadde vært for US Marine-fotografen Ronald L. Haeberle, som hadde vært med for å dokumentere oppdraget. Han tok en rekke «ufarlige» bilder, men i tillegg tok han noen bilder med sitt private kamera. Disse bildene ble senere trykket i en amerikansk avis, og dermed var det ikke lenger mulig å dekke til hva som hadde foregått i My Lai. Dette var bilder som fikk opinionen til å snu, både i USA og i resten av verden.

40 år etter kommer fortsatt besøkende til My Lai; 12.000 utenlandske turister hvert år, ifølge Klassekampen. Filmprodusenten Oliver Stone (selv vietnamveteran) var nylig der for å drive research for sin kommende storfilm «Pinkville«.

Kilder:

Reklamer

3 kommentarer om “40 år siden My Lai”

  1. Ja… det er fælt. 504 mennesker lå igjen på den måten. Det er helt grusomt…

    Men bildene er altså det som fikk opinionen til å snu.

  2. Dessverre er det alt for mange mennesker det ikke går inn på, alt det fryktelige som skjer i verden, og det er viktig, viktig å ikke glemme.

    Det er viktig å huske hva som har skjedd mot folk, og det er viktig å prøve å forstå hva som kan få tilsynelatende velfungerende og normale mennesker til å bli til monstre som gjør de frykteligste ting mot andre.

    Det er viktig, sånn at ikke vi en dag sitter der og må forsvare for våre unger hvorfor vi ble monstre som enten utøvde overgrep mot andre, eller tillot det i stillhet.

    Jeg så ikke My Lai-posten din før i dag, flott at du gjør en så grundig jobb med å gjengi hva som faktisk skjedde, selv valgte jeg jo varianten for late damer…

Det er stengt for kommentarer.