Kaste gamle bøker?

På nyhetene i dag fikk jeg med meg et innslag om at en litteraturformidler oppfordrer foreldre skolebibliotekarer til å kaste barnebøker som er eldre enn fem år. De har nemlig gått ut på dato, påstår Ine Marit Torsvik Bertelsen som er ansatt ved Rogaland fylkesbibliotek.

Barn i dag har krav på å bli tatt på alvor når det gjelder litteraturformidling. Bøker som er eldre enn fem år bør ikke presenteres til barn og unge i dag, sier Torsvik Bertelsen.

Jeg regner med at folkeeventyrene våre går med i dragsuget de og, for de kan tydeligvis ikke gi barn noe lenger. Men hvorfor la det stoppe der? Hvis dette er å ta barn på alvor, bør vi vel ta de voksne på alvor også. I så fall må vi vel hive ut alle gamle bøker. Fjern Ibsen, Hamsun og Bjerke fra hyllene i samme slengen. Og det samme med musikken! Ingen trenger lenger høre på Mozart, han har gått helt ut på dato.

Astrid Lindgren og Anne Cath. Vestly blir nevnt som forfattere som er foreldet og som barn ikke bør presenteres for lenger. Men de kan gjerne brukes i historietimen for å lære barn hva deres besteforeldre vokste opp med. For min egen del leste jeg mye Lindgren da jeg var barn og syntes historiene var spennende. Jeg hang meg ikke opp i kjønnsrollemønster eller familiekonstellasjoner. For meg var – og er – det historien som står i fokus. Det gjelder kanskje barn også? Jeg ser på min egen sønn at han leser det som fenger ham. Som liten likte han ikke Emil noe spesielt, men Pippi slo an. Knerten-bøkene var blant favorittene lenge. Ellers har han fått presentert mange nyere bøker også, noen har slått an – andre ikke. Og sånn er det vel med oss alle, vi liker ikke alle bøker om de er aldri så nye og aktuelle.

Hva synes dere? Er bøker ‘utgått på dato’ om de er eldre enn fem år?

20 tanker om “Kaste gamle bøker?”

 1. Makan? Det er jo masse bra bøker som er eldre enn 5 år…? Serier som begynte for flere år siden som er populært fortsatt… kan ikke helt skjønne hva hun damen egentlig tenkte på?

 2. Jeg reagerte på disse uttalelsene. Jeg mener hun ikke går langt nok. Hvorfor begrense dette til barnelitteratur? Shakespeare, Ibsen, Bjørnson og alle de der gamle beskriver jo en svunnen tid. Fysj, bort med dem.

 3. en stor skam! bøker går aldri ut på dato. Dette er det dummeste jeg har hørt, også er det ikke engang 1 april. Æsj, blir sur av sånne dumme synsere, som har mistet gangsynet.

 4. Imzadi: Ja, da må vi vel kaste Harry Potter-serien også? Og når kom egentlig Den mørke materien ut? Hmm, i det hele tatt mange gode bøker som er eldre enn fem år. Litt spesielt å sette grensa så kort tilbake i tid, igrunn.

  el Vera: Takk for tips, jeg var innom der nå. 🙂

  frr: Hehe, ja, da jeg gikk på vgs ville jeg vært helt enig – vi ble jo tvunget til å lese Hamsuns ‘Sult’ og ‘Fuglane’ av Tarjei Vesaas. Ikke akkurat mine favoritter. 😉

  Chanel: Det er dessverre nok av sånne. Jeg er jo enig i at det er mange nyere bøker som også burde presenteres for barn, men det betyr ikke at det trenger gå på bekostning av de eldre barnebøkene. Ja takk, begge deler. 🙂

 5. Godt vi er flere som reagerer på dette. Det er jo bare tullete å dele opp kvalitet etter en slags «best før»-dato. Tullete.

 6. Det er simpelthen for dumt til aa kunne tas paa alvor, dette utsagnet. Og det er en selvmotsigelse til de grader innebygd i sitatet: hvis barn skal tas paa alvor fortjener de jo litteratur som har vist seg dugelig over tid…? Naar jeg leser artikkelen du linket til er jeg enig i det andre poenget hun gjoer; nemlig at barn fortjener ogsaa ny litteratur og ikke bare ‘de gamle traverne’, paa samme maate som voksne gjoer det. Men derfra og til aa si at de gamle skal kastes…

  Kanskje det hele bare var en bevisst mediestrategi for aa frem poenget om at barn fortjener nye boeker? Kanskje biblioteket hennes ligger utsatt til? Det er ofte mye mer som ligger bak slike utspill enn bare ordene som kommer frem i overskrifta, tross alt…

  Hver gang Rikshospitalet oensker seg mer penger foreslaar de i budsjettet sitt aa kutte mor-barn-avdelinga og/eller noe som har med kreftbehandling aa gjoere fordi de VET det vil skape oppstyr og dermed styrke deres side i kampen for budsjettet. Kanskje dette er en klok bibliotekar som ser at med litt oppstyr blir det mer oppmerksomhet om arbeidsplassen hennes, og at de derfor kan kreve mer penger? Hun kan faktisk ha sagt dette for aa styrke arbeidsplassen sin, ikke fordi hun noedvendigvis mente hver en stavelse.

  Eller hur?

 7. Det var noe av det teiteste jeg har hørt. Gode bøker går ikke ut på dato, og dårlige bøker bør man holde unna ungene uansett.

  Men hva vet vel jeg, gammel som jeg er. Jeg har vel gått ut på dato jeg og?

 8. «Hjelp» tenkte jeg og satt kaffen i halsen. Det er mye bra i gamle historier! De gir barna et bredere perspektiv enn hvis de bare må forholde seg til nyere litteratur.

  Jeg greier ikke å ta uttalelsen hennes alvorlig. *himmler med ævva* 😀

  Jeg er for ny og gammel littertur i skjønn forening! …hos meg kastes ingen bøker!!!

  Veldig fint bilde du har på toppen av siden din …og veldig bra sitat.

 9. Og hva med eventyr? De må jo ha utgått på dato for lengst. Kunne ikke tenke meg å følge en slik oppfordring. I min datters bokhylle står barnelitteratur som hennes mormor har hatt. Og neimen om jeg kaster min Pippi! Og aldri i verden Aurora og pappan hennes. Om vi aldri så mye har gått inn i en ny tid og ting har endret seg fra Edvard Tege stelte hjemme, så leser niåringen min disse bøkene, og vet og har forstått at bøkene ble skrevet for 40 år siden.

 10. Tror ikke det er veldig mange bibliotekarer som står for det standpunktet. Jeg kjenner ikke særlig til hun som kom med det, men lurer litt på om det har blitt slengt ut for nettopp å skape medieinteresse og debatt om barnelitteratur? Nå er det nemlig bare et par dager til det skal foregå en stor nordisk barnelitteratur-konferanse i Stavanger, og med denne debatten i forkant vil kanskje mediene være litt mer oppmerksom på den…
  Jeg skal forresten også dit, og gleder meg 🙂

 11. Nå kjente jeg meg utrolig flau over å være litteraturviter. Med kompetanse på barnelitteratur og alt. Hjelp!

  Dette er det sykeste jeg har hørt på lenge :S

 12. Men en smart måte å få barnelitteratur til å bli et tema folk har lyst til å diskutere, dét var det jo.

 13. Heidi: Det tror ikke jeg heller. Heldigvis! 🙂

  Lin: ja, det er tullete. Unger er vel som folk flest og vet å sette pris på en god historie uansett hvor gammel den er.

  AlterEgo: Helt klart, enig i at unger også skal bli introdusert til nyere bøker. Det regner jeg med de blir, i hvert fall ser jeg det med sønnen min på skolen; de er stadig på biblioteket og finner fram til nye bøker. Det er ikke akkurat Lindgren og Vestly han kommer hjem med. 🙂

  Du har et poeng der, det kan godt være at dette er et framstøt for å få oppmerksomhet og diskusjon rundt det med barnebøker, som jo ofte kommer i bakgrunnen når det gjelder litteratur. Og det er helt sikkert mange gode, nye bøker som fortjener å bli lest!

  Marina: I så fall har vi gått ut på dato alle sammen. Ikke så mange femåringer som blogger, tror jeg. 😉

  Grøftekanten: Huff da. *dunke lett i ryggen* Håper ikke du fikk kaffen veldig i vrangstrupen. Enig med du, perspektiv er viktig! Og takk… hyggelig du liker bilde og sitat! 😀

 14. Harald: Ikke sant! Jeg tenkte på det med bibelen da jeg leste dette. 😉

  Vibeke: Eventyr er tull og tøys og ikke noe vi serverer ungene våre om vi har respekt for dem. Få det bort! 😉

  Skorpionkvinnen: Tror du er inne på noe der, som Alter Ego sier, det er sikkert ment for å skape publisitet og det har hun jo fått. 🙂 God tur, forresten! 😀 Stavanger er en flott by. Jeg skal dit snart selv.

  Trips: Ja, *fnys* er ordet!

  Virrvarr: Du trenger ikke være flau, jeg tror damen er ganske alene om å mene dette. Kanskje hun ikke egentlig mener det selv en gang?

  Eugenie: Ja, det blir for dumt.

  Mimosa: Det er sant og det er absolutt et tema verdt å bruke tid på. Synd barnelitteratur er så lite anerkjent, for det er jo viktig.

 15. Tilbaketråkk: Ulest « Under stjernene

Det er stengt for kommentarer.