Barns møte med hverdagsrasisme

For noen dager siden skrev jeg noen ord om mannen i Sofienbergparken. Han som ble slått ned og endte opp med alvorlig skade, men ble nektet hjelp fra ambulansepersonellet som kom til stedet. I dag leste jeg en kommentar på abcnyheter om hvordan vi sitter stille i sofaen og ser på det som skjer. Rasisme skjer hver dag, og det er som oftest oss «vanlige» mennesker som utfører den, ikke nynazister. Det fikk meg til å tenke på en hendelse sønnen min fortalte om for noen måneder siden.

Han var på vei hjem fra skolen sammen med flere av vennene sine. En gjeng tiåringer, noen med «norsk» utseende, andre med et utenlandsk utseende. En salig blanding gutter der noen er adoptert hit til landet, andre er barn av innvandrere, og noen har en mørk mor eller far. For hverandre er de likeverdige og gode kamerater, men det er slett ikke alle som ser det på den måten.

På veien hjem går de over en liten gangbro. Det var fortsatt vinter ute og det blir alltid veldig glatt på denne overgangen. Kommunen (eller et privat firma, i disse tider er det ikke godt å si) pleier å strø gangveien, i hvert fall når det blir riktig umulig å bevege seg der og nok folk klager.

I hvert fall: som unger flest synes de det er moro å skli på isen. De tar skikkelig rennafart og så ser de hvor langt de klarer skli bortover på beina. Ikke rart man må bytte ut cherroxene et par ganger i sesongen.

Ei eldre dame kom gående og begynte å kjefte på dem fordi de gjorde det enda glattere å gå der. I det hele tatt en merkelig ting å si, men hun følte vel for å kjefte litt i frustrasjon over disse håpløst glatte gangveiene.

Men så gikk hun et steg videre. (Kanskje hun hadde flere ting hun var frustrert over?) Hun begynte å kjefte ekstra på de mørkeste barna. De måtte nemlig lære seg hvordan de skulle oppføre seg i dette landet. Og det å oppføre seg er altså det samme som å ikke skli på isen? Hmm, ja det er ikke godt å si hva denne damen egentlig tenkte på (eller med).

Ungene sto igjen ganske sjokkerte. De hadde plutselig fått et lite eksempel på den såkalte hverdagsrasismen som dessverre eksisterer så til de grader. Selv uskyldig barnelek kan brukes mot deg hvis du ikke ser norsk ut.

Heldigvis fikk de summet seg. Før damen forsvant helt bort hadde de greid å slenge ut av seg noen mindre pene gloser (som de såklart ikke har lært hjemme). Jeg er egentlig litt stolt over poden som tok igjen på kameratenes vegne, selv om det i utgangspunktet ikke er greit å si stygge ord til gamle damer.

21 tanker om “Barns møte med hverdagsrasisme”

 1. Kanskje gamle damer også burde lære seg hvordan de skal oppføre seg i dette landet? Og rasisme regnes vel egentlig ikke som skikkelig oppførsel enda, håper jeg?

  Jeg har selv opplevd dette, og oppdaget det helt tilfeldig fordi jeg blekte håret. Plutselig begynte folk å være mye høfligere og hyggeligere mot meg. Jeg skjønte selvsagt ikke bæret, men da jeg lot det vokse ut i sin naturlige mørke farge ble de uhøflige igjen. Senere har jeg faktisk eksperimentert litt med dette, og har funnet ut at dess lysere håret mitt er, dess bedre blir jeg behandlet.
  Litt trist, igrunnen.

 2. Godt sagt, Marina! Gamle damer burde vite bedre. Synes det er helt sprøtt hvordan hun lot gørra si strømme ut mot småunger.

  Så utrolig sykt… at hårfargen din skal spille en rolle. Interessant egentlig, men innmari trist.

 3. Bra skrevet – skummelt å oppleve- hjelp!
  Jeg er på vei til å bli gammel dame.
  Håper aldri jeg er så på trynet at jeg detter ned i rasismefella.

  Nå skal det bli kartlegging, – og jeg vet at vi som jobber på mitt arbeidssted kan meget godt bli granskningsgruppe.

  *behave, behave*

 4. Tonita: Jeg tror ikke man må bli sånn selv om man blir/er en gammel dame. Det virker ikke som du er helt typen. Og heldigvis!

  Kartlegging? Fortell fortell, nå ble jeg nysgjerrig. 🙂

 5. Å være blond er veldig viktig i USA såvel som i mange andre vestlige land. De fleste nordmenn legger ikke merke til det for de er jo allerede blonde eller i det minste svært lyse.
  Nå har jeg mørkt hår på trass, men det hender jeg tenker på at ting ville vært annerledes om jeg bleket det. Blå kontaktlinser kunne hjelpe også. Bare tenk på Paris Hilton!

  Og jeg synes slett ikke det er rart at det er sånn. Fra de er små blir barn indoktrinert til å se lyse mennesker som penere og snillere og hyggeligere. Har du noensinne sett en mørk engel? Eller en blond skurk?
  Alt fra barnelitteratur til Hollywood støtter opp om disse stereotypiene, så det er ikke rart at enkle mennesker tror på dem og at selv ganske oppegående individer ubevisst tenker på mørkere mennesker som skumlere og lyse som snille.

 6. Trass er en god egenskap, synes jeg. 🙂

  Jo, jeg har sett lyse skurker i filmer. Husker ikke helt hva hun het, men hun som var gift med Sylvester Stallone. (Tror jeg?) Og han som spilte russeren i en av Rocky-filmene. Dolph Lundgren? Men som oftest er det sikkert sånn at de lyse er snille. I film altså. 😉

 7. I sånne tilfeller synes jeg det er helt greit å si hva man vil til gamle damer, hun var jo dømmende først.
  All grunn til å være stolt av poden!

 8. Helt klart, Minneapolise. Det er viktig å stå opp for vennene sine, så jeg støttet ham på dette. Ordvalget var kanskje ikke det beste, men greit… 😉

  Det er forresten din skyld at jeg har begynt å skrive «Minneapolis» feil… jeg har begynt å legge til en «e» på slutten. Haha!

 9. Kartleggingen – jo den varslede kartlegging av rasisme innenfor ofentlige etater, kommunale og statlige. Siden jeg arbeider innen staten med stor brukerkontaktflate regner jeg med at vi vil bli overvåket og kartlagt også. Får forresten tidvis beskyldninger om rasisme om vi ber om at ordensregler følges …

 10. Sannelig glad jeg ikke blir gammel dame. Men seriøst: En drittsekk er en drittsekk uansett hudfarge. Selv hadde jeg nok kjefta de ungene huden full, og spredd kjeften godt utover på samtlige..

  Egoisten
  – Åtgaumsforvaltar med stygg munnbruk

 11. Tonita: Aha, var det det du mente med kartlegging. Ja, jeg husker fra tida mi som sosionom at vi innimellom ble beskyldt for rasisme hvis vi ikke handlet som ønskelig fra enkelte klienters side.

  Egoisten: Seriøst? Hadde du kjefta på noen unger som skle på isen? Hmm, så tolerant du er da. 😉

 12. Dersom disse ungene tok rennefart og føk rundt på isen uten full kontroll syns jeg jo egentlig de har fornorsket seg bra jeg da… Sånne aktiviteter bedriver jo enhver norskisnorske hver vinter! Gøy er det også 🙂

 13. Jeg glemte kanskje å si det, men alle disse barna som det er snakk om er enten født her i landet, eller har bodd her siden de var bittesmå. 🙂 Noen av dem har bare et litt unorsk utseende.

  Og ja, å skli på isen er jo kjempegøy og noe alle unger driver med. 🙂

 14. Hmm…kanskje det var den gale dama i oppgangen min…?? Har hørt henne stå ute på plassen og kjefte ut unger…og da spesielt mørkhudete…ikke særlig hyggelig å høre på!! :o(

 15. Disse gamle såkalt søte damene med pels luer skal man ikke undervurdere…Det kan være mye eder og galle i de.

  Godt at poden vet å ta igjen. 🙂

 16. Stormel: det kan godt hende, det var jo like ved. Egentlig ganske forferdelig at voksne folk holder på sånn mot unger. Ikke rart mange vokser opp og føler seg utenfor samfunnet vårt. Trist. 😦

 17. Tjukksokk: De gamle damene (og mennene) er vel ikke så annerledes enn de unge. Noen av dem er noen skikkelig tullinger og da er det fint noen tar igjen med dem. 🙂

 18. Ja, det var vel greitt med blonde skurker under den kalde krigen, bare de var russere! Og da var de litt sånn plastikk-kalde og maskinlignende så de ikke kunne tas for virkelige mennesker. Det var jo sånn amerikanerne så russerne.

  Og at ungene sklir på isen er et godt tegn på at der er norske. Sånt gjør man jo ikke i Bangladesh! Og ikke i USA heller, later det til. Men her bruker de jo fryktelig mye veisalt så ungene får ikke sjansen, stakkar.

 19. Sant nok… og det at man faktisk husker et par blonde skurker viser vel at det ikke har vært så mange av dem i filmverdenen.

  Men uansett farge synes jeg sjelden skurker blir vist som «vanlige» mennesker. Enten er man fryktelig ond, eller veldig god.

  Tror ikke man finner unger som sklir på isen i de landene der disse barna stammer fra, i hvert fall. Hehe… 🙂

  Veisalt er no’ dritt, men på veiene er det jo et nødvendig onde. På gangveiene pleier de strø med sand, tror jeg.

Det er stengt for kommentarer.