Når systemet svikter

De fleste har vel fått med seg saken om den 37-årige mannen som ble slått ned i Sofienbergparken mandag ettermiddag, og som ikke fikk den hjelpen han trengte fra ambulansepersonellet som møtte opp. Ifølge Dagbladet.no var det på grunn av at mannen først hadde tisset litt på seg for så å prøve få kontroll over urineringen. «Han skvettet muligens på hjulet på ambulansen», ifølge et øyevitne. Ambulansepersonellet nektet dermed å ta mannen med seg. Han måtte fraktes til sykehus i taxi og ligger nå i respirator med alvorlige skader.

Det er jo en tragisk sak, uten tvil. Forstår godt at folk er opprørte, det blir jeg selv når jeg leser. Saken fikk meg til å tenke tilbake på den tida jeg selv var med på ambulansekjøring. Det var jo omtrent fast takst at pasienter hadde tisset på seg. Husker hvordan det føltes å stikke hendene innunder en pasient og så… «Pokker!» Jeg lærte heldigvis ganske kjapt å ha hanskene på før vi skulle flytte pasienten fra seng til båre, eller omvendt. Så det med tissing er ikke akkurat et ukjent fenomen i det yrket der og ingen holdbar unnskyldning.

Det er både trist og skremmende å høre at de menneskene som har som yrke å hjelpe dem som er i nød, plutselig kan velge bort hvem de vil hjelpe. Hva slags holdninger er det egentlig som rører seg i disse folka? Hvordan klarer de å forlate et skadet menneske?

Å mene at det er noe feil med innvandringspolitikken er forsåvidt greit, jeg forstår bare ikke hvordan man klarer å gi pokker i enkeltmennesker i nød, uansett hvilken nasjonalitet personen har.

10 tanker om “Når systemet svikter”

 1. Helt enig, man kan ha sine meninger, uansett hvor syke og stygge de er, men når det gjelder å gjøre jobben sin, bør man ignorere fordommene sine.

 2. Jeg gir også pokker i hudfarge, nasjonalitet osv i dette tilfellet. Man skal hjelpe et medmenneske i nød. Punktum.

  Egoisten
  – Åtgaumsforvaltar med moral – hvertfall litt

 3. Enig. Forøvrig, og dette har selvfølgelig med min unike evne til å finne noe morsomt på feile steder å gjøre, så legger jeg merke til at tittelen «Når systemet svikter» kan beskrive både når ambulansepersonell drar sin vei uten å ta tak i det som er viktig, og når man har problemer med å få kontroll på urineringen. Det var snedig. Men som sagt, jeg har mang en gang opplevd bare pinlig taushet fordi jeg kom med slike observasjoner på feil sted.

  Seriøst: Trodde alle ambulansefolk var like profesjonelle som det du var. Jeg tror ikke man trenger å nærme seg helsevesenet eller barneskolen om man har veldig store problemer med tiss, bæsj, spy eller blod.

 4. Jeg kjente engang en fyr som var sykepleier på legevakta, og han sa at det var sjelden at traumatilfeller (det betyr visst volds- eller ulykkesoffere) kom inn uten at de hadde tisset, bæsjet eller spydd på seg. Ofte alle tre.
  Bra de nå er tatt ut av ambulansetjenesten, for det høres ut som om disse folka mangler endel av ferdighetene man normalt forventer hos ambulansepersonell.

 5. Det finnes ingen unnskyldning for dette. Mindre patetisk blir det vel heller ikke av at politiet og Ullevål nå inngår en offentlig polemikk som hvem sin feil det var. Helvetes nisser!

 6. Men er det fler enn meg som (ikke) ble overrasket når det viste seg at Abid Raja har blandet seg inn i saken?

 7. Helt enig, Somalieren. Hvis man har et slikt yrke får man gjøre jobben sin uavhengig av hva man mener privat!

  Egoisten: er så enig… Jeg forstår ikke at de greide å reise fra den skadde mannen.

  Rabbagast: takk for morsom kommentar. Enig i at tittelen passet på flere måter, selv om jeg må innrømme at jeg ikke så det selv med en gang. 😉 Her er det ingen pinlig taushet som møter deg, jeg er veldig glad for at du kommenterte. 🙂

  Og du har helt rett.. man må tåle det meste i det yrket. Trolig derfor jeg ikke fortsatte der…

  Marina: Ja, jeg tror nok man mister kontrollen over det meste av kroppslige funksjoner hvis man blir hardt skadet, besvimer eller opplever traumatiske ting. Og det er nok helt dagligdags innenfor ambulanseyrket.

  Gretten: Nei, huff, de takler ikke denne saken særlig godt. Her er det bare å legge seg flat for noe sånt skal virkelig ikke skje!

  Heidi: hehe, nei ikke spesielt overrasket akkurat. 🙂

 8. Fint at du skriver om dette;antar flere kommer til å gjøre det.
  Jeg blir opprørt av mange grunner.
  Det er sjelden jeg er særlig personlig i innlegg på nettet;gjør et unntak nå. Jeg har selv hatt et alvorlig hodetraume da jeg var 21 år;det tok mange år å bli helt restituert. Husker fremdeles da jeg kom på Ullevål med ambulanse og det viste seg at jeg ikke hadde hatt kontroll over kropps-funksjonene. Jeg hadde klare øyeblikk innimellom og da skammet jeg meg over det. Helt jævlig.
  Forferdelig vondt å lese om Ali.
  Jeg håper det går bra med ham og at han ikke husker situasjonen i parken i ettertid.

 9. Zarina: takk for kommentar!

  Det er vanskelig å være syk/skadet og miste kontrollen over seg selv. Det er jo helt vanlig, men er samtidig ikke noe som er lett å takle for den det gjelder… det må ha vært tøft for deg den gangen!

  Jeg håper virkelig det går bra med Ali, leste nettopp at han har fått hjernehinnebetennelse. 😦

Det er stengt for kommentarer.