Frk. Detektiv

Jeg har en tendens til å få enkelte sanger på hjernen. Det går jo stort sett greit å finne fram til musikken og skaffe den slik at jeg kan høre den om og om og om igjen til jeg blir lei, eller jeg får en annen sang på hjernen.

Men enkelte ganger er det sanger jeg ikke får tak i. Det blir straks mer frustrerende, og det er da frk. Detektiv våkner i meg og jeg setter i gang letingen. Et eksempel på dette er en sang som gjorde meg smårar i ca. 20 år, men historien fikk heldigvis en lykkelig slutt.

Min beste venninne gikk jevnlig i kirken, deltok i kor og i andre kristne sammenhenger. Hun spilte piano og når jeg var der ba jeg henne alltid spille «Jeg har en venn». Nå vet jeg ikke hvor godt kjent dere er med denne sangen så la meg sitere fritt fra hukommelsen:

Jeg har en venn som har gitt sitt liv
for at jeg skal få leve
Det finnes intet alternativ
det nytter ikke å streve
Fordi jeg lever så milevidt
ifra Guds hjerte med livet mitt
fikk jeg dommen, slik lød den
Du skal dømmes til døden.

Ikke så fryktelig lystig tekst, som dere ser, men i de neste versene kommer et mer positivt budskap: Jesus ofrer livet sitt og vi slipper unna dødsdommen. Den historien kjenner vel de fleste til, så la oss ikke dvele ved det akkurat nå. Det var melodien jeg først og fremst falt for ved denne sangen. Og med ujevne mellomrom har sangen dukket opp i hodet mitt og gjort meg søvnløs og deprimert. (En mild overdrivelse…) Melodien er nemlig hentet fra et annet sted – men hvor?

For noen år siden satt jeg hos moren min og plutselig begynte jeg å nynne på sangen. Jeg delte min frustrasjon med henne og hun mente å vite at dette var en svensk folkevise. -Aha, da hadde jeg jo en liten ledetråd. Jeg prøvde meg på Internett, men det er jo ikke så lett å søke etter en melodi jeg ikke visste navnet på. Foreløpig finnes det ingen tjenester der man kan nynne en melodi og få sangnavn tilbake, i hvert fall har ikke jeg funnet et slikt sted. (Det hadde forresten vært genialt! Jeg har bare vært borte i noe som minner om dette. Et sted man kunne klikke inn takten på en sang og så kom webstedet opp med forslag til hvilke sanger det kan være. Det funker dårlig, men tanken er god.)

Stadig like frustrert (om ikke enda mer) lot jeg hele prosjektet ligge, helt til jeg kom ut i praksis i forbindelse med utdannelsen min. Der traff jeg en musikklærer, som i dag er en god venn av meg. Jeg fortalte han ved en anledning om denne hersens melodien jeg lette etter og han ble nysgjerrig. Mine pianokunnskaper er svært begrensede, men jeg greide å klunke fram de første tonene og han kjente igjen melodien. Hvilken det var visste han ikke, men – han trodde det kunne være en melodi Cornelis Vreeswijk hadde satt tekst til.

Som kjent hadde Cornelis noen tusen sanger på samvittigheten da han døde, i hvert fall var det et ganske betydelig antall. Uten tittel var det ennå et stykke igjen til å finne fram til sangen. Jeg fikk et tips om at Kine Hellebust muligens hadde spilt inn en norsk versjon av Cornelis’ sang, så jeg skrev en epost til henne og ba om hjelp. Dessverre visste heller ikke hun hvilken sang jeg mente og jeg følte meg rimelig avsporet.

Men så kom gladnyheten. Min nye musikklærervenn hadde ringt opp en svensk kamerat og nynnet melodien for ham. Kameraten hadde straks kommet opp med en linje fra sangen: «Nu faller dagg och nu stiger sol.» Hurra!

Jeg fant kjapt ut at dette ikke var tittelen, men på et Cornelis Vreeswijk-forum fikk jeg svar da jeg skrev inn denne tekstlinjen. Sangen jeg lette etter heter «Grimasch om morgonen».

Etter det var veien kort til en platebutikk der jeg fant en Vreeswijk-CD med blant annet denne sangen. For 60 kroner fikk jeg endelig tak i en innspilling jeg hadde ønsket meg et par tiår. For en tilfredsstillelse!

Nå fant jeg dessverre ikke denne innspillingen på YouTube, men jeg fant en ganske grei versjon med ukjent sanger. Den kan du se her.


Post-post: Nå burde jeg være fornøyd, men det er enda en sang som lager gnagsår i hjernebarken min. Denne gangen dreier det seg om en tsjekkisk sang. Artisten fant jeg fram til i dag, hurra hurra, men jeg har ikke peiling på hva sangen heter. Hvis du ble veldig nysgjerrig på hvem det er kan du ta en lytt & kikk på youtube. Så kan du jo lure du også. Jeg har jo bare lurt siden 1987…

7 tanker om “Frk. Detektiv”

 1. Å herre min…

  Nå er du skyld i 2 ting:
  1. Jeg har begynt å spille minesveiper..IGJEN
  2. «Jeg har en venn» nynnes ustanselig inni hjernen min.
  Jeg gikk på kristen privatskole (friskole heter det visstnok nå) når jeg var kid, og denne sangen var nærmest obligatorisk del av morgenandakten….

  Egoisten
  – Åtgaumsforvaltar

 2. He he, vel… beklager! 😉 Men det er jo et artig spill – og en veldig fin melodi. 🙂 Vi får ta en trall sammen en dag. *klem*

 3. Jeg har også hørt den sangen. Og kjenner dommen langt inn i sjelen når den siste strofen med stort alvor slår inn. For det er noe ganske bestemt både i teksten og i melodien. Husker ikke lenger hele melodien, men husker gått slutten. Det må ha gjort inntrykk

 4. Hei, vennen!
  Jeg kjenner meg så veldig igjen!! Jeg hadde det på samme måten med en sang for leeeenge siden. Den var så fantastisk fin, men jeg greide ikke å plassere hverken navn eller artist. Jeg hørte deler av sangen i en reklame, men gjentatte søk på Internett bragte meg ingen steder. Så hørte jeg sangen i halvsøvne i et program på BBC, men selv ikke en mail til BBC hjalp meg noe videre. Så – helt plutselig en dag, da jeg satt og hørte på min yndnlingsradiokanal NRK MP3, spilte de den! Jeg var i himmelen! Og heldigvis har MP3 en webside man kan gå inn på og sjekke spillistene. Gleden var stor da jeg fant ut at sangen het American Dream og artisten var Jakatta. Nå kunne jeg endelig forsøke å finne en CD med denne sangen på. Jeg endte opp med å kjøpe en samling med tre CD’er bare for å få tak i denne ene sangen… Men det var det verdt!!

 5. Genese: He he, skjønner akkurat hva du mener. Den treffer hardt, den sangen der. 🙂 Det var i grunn en lettelse å endelig finne Vreeswijks versjon så jeg fikk en annen tekst å knytte til melodien.

  Det fins en lycka som dör av skratt

  Kan det sies finere? mmmm *like*

  Verene: Åh, så fin historie! Det er jo egentlig en veldig bra egenskap å ikke gi seg, synes du ikke?! 🙂 Den sangen skal jeg jammen sjekke ut, tror ikke jeg har hørt den. Men når jeg vet hvor mye den betyr for deg så er den verdt en lytt. Jeg er glad du fant sangen din. 🙂

 6. Da jeg var liten, pleide pappa å synge «Grimasch om morgonene» for meg når jeg skulle sove. Det er en av verdens tre fineste sanger.

  🙂

Det er stengt for kommentarer.