Ny type voldsalarm?

Det er trist lesing i avisene. Ei ung jente utløste voldsalarmen hun var utstyrt med, men da politiet kom til hjemmet hennes var det for sent. Hun var drept av sin tidligere kjæreste.

Slike saker har det vært flere av, dessverre. Voldsalarmene fungerer ikke, så lenge gjerningsmannen ikke er redd for å bli tatt. Det eneste som betyr noe er å få tatt hevn, eller hva det nå er som rører seg i hodet på han. Vold mot kvinner er et alvorlig problem, som dessverre ikke alltid blir tatt på alvor. Det er ikke bare et privat, men også et samfunnsøkonomisk problem.

Når kvinner anmelder eksmenn/-kjærester for vold og trusler blir de utstyrt med en voldsalarm. Kanskje det er på tide å tenke nytt. Inspirert av en dårlig actionfilm jeg så for ikke så lenge siden (navnet er fortrengt, men kanskje noen skjønner hvilken jeg tenker på?) foreslår jeg følgende: Den voldelige/truende mannen utstyres med en fotlenke eller lignende innretning som festes på en slik måte at den ikke kan fjernes. Forsøker man fjerne den utløses alarmen hos politiet, samtidig som vedkommende får elektrisk støt til han mister lysten på å gjøre noe som helst.

Fotlenken er selvsagt også utstyrt med en radiosender som forteller politiet hvor mannen oppholder seg. Kvinnens voldsalarm er laget slik at den reagerer hvis mannen kommer innenfor en viss radius av henne. Da piper den slik at hun kan komme seg i sikkerhet. Politiet får selvsagt også beskjed, mens mannen får elektrisk støt til han fjerner seg fra kvinnen. Strømstyrken kan gjerne være slik at den intensiveres jo nærmere han kommer kvinnen.

Forslaget kan sikkert forbedres. Hva tenker du? Kan dette gjennomføres?


Bildet er hentet fra nettartikkelen «Vold kan ramme alle«.

Reklamer

9 kommentarer om “Ny type voldsalarm?”

 1. Det høres ut som en god ide, selv om jeg er sikker på at disse mennene vil protestere og lage bråk så det holder.

  Kanskje du skal foreslå det for politiet og andre involverte, slik at forslaget blir vedtatt og man kan begynne med dette ganske snart?

 2. Hei anonym og takk for kommentar.

  Tja, jo… de vil nok protestere. Og det er sikkert nok av lover og regler man kan vise til for at det ikke skal kunne gjennomføres. Jeg synes bare det er ille at disse kvinnene i realiteten blir overlatt til seg selv og at det først skjer noe etter at de blir drept.

 3. Bortsett fra det med elektriskestøt, så er forslaget ikke dumt, men det er tvilsomt at man kan tvinge noen til å bruke en fotlenke uten en rettslig dom.

  Det er også mange tilfeller hvor en person ikke er truet av en bestemt person.

 4. Mhm, frihet er jo ganske viktig. Selv vaneforbrytende pedofile ramaskriker når folk følger med på hvor de er og drar.

  Ellers tenkte jeg at det med støt kunne jo være morsomt for den sadistiske ekskjæresten. Hun kan følge etter han på byen, eller ta samme fly som han til syden. :o)

  Problemet her er at mennesker som er så syke i hodet sitt (og det er skummelt hvor mange det er), kan man ikke sikre seg mot. De har gjerne ikke gjort noe eller «nok» før til å bli lovlig begrenset (fengsel) og de har som du sier et behov for hevn som overstyrer overlevelsesinstinktet deres, noe som gjør dem en slags tikkende bomber. Og når det gjelder forebygging av kriminelle handlinger, er ikke norske lover noe tess.

  Dette er litt voldtektssaken, man burde ha en detektor som detekt..erte? mennesker som kom til å bli voldtektsmenn. Når man først hadde samlet dem ville det være en smal sak å skyte man dem i ballene.

  hmmm, ja!

 5. Trond: Det er klart, forslaget kan jo ikke dekke alle behov – men det er ganske mange saker der det er en bestemt person som truer. Hvorfor ikke elektrisk støt, forresten? Hvordan skulle mannen ellers bli stoppet?

  Du har nok rett i at det kan være vanskelig å få dette igjennom i forhold til lovverket. Dessverre.

  Ola: Du er nok like sprø i huet som meg, for jeg så også for meg noen sånne scenarier der eksdamen kunne plage mannen. Det er selvsagt et godt argument for at dette forslaget ikke er gjennomførbart. Men det hadde vært litt morsomt. 😉

  Mer seriøst: Det er jo ganske ille at man som kvinne må «finne seg i» å leve i reell frykt for å bli slått/drept fordi du en gang valgte feil kjæreste. Jeg synes det må ses på metoder som gjør at man legger belastningen på de mennene som truer. Det er de som ikke kan oppføre seg. Da får de finne seg i å leve med begrensninger siden de ikke klarer begrense seg selv.

 6. Det latterlige i denne saken er jo at politiet kjørte feil!

  Kjeltringene burde utstyres med en sender med en senderstyrke på x antall km. Offeret har en duppedings hos seg selv. Kommer kjeltringen innenfor en radius av x km piper det hos en vaktsentral og man rykker ut, fanger og låser kjeltringen inn.

 7. Gretten: Kjørte de feil? Det fikk jeg ikke med meg. Saken blir mer og mer tragisk… Ellers er jeg helt enig i det du foreslår. Det kan da ikke være umulig å få til noe sånt?!

 8. Nå så jeg akkurat på tv at det fotlenke-opplegget skal settes ut i livet som forsøksprosjekt. Alarmen skal angivelig gå når voldsmannen nærmer seg offeret. Du var visst forut for din tid.

 9. Jøss Alice, så bra! 🙂

  Jeg fikk ideen etter å ha sett en dårlig sci-fi-film fra et fengsel i framtida… men der hadde de noe inni magen som sendte ut smerte når de gjorde noe galt. Evt sprengte deg i lufta om du gjorde noe riktig galt. Det blir jo litt voldsomt. Fotlenke høres ut som en bedre idé.

Det er stengt for kommentarer.