Tiss og jødehets

Det er vel de to mediasakene som har fått mest oppmerksomhet fra meg de siste dagene.

På en barneskole på Sørlandet er det bestemt at guttene også må sitte når de tisser. Skolen har kun fellestoaletter og det blir ofte mye søl, noe som gjør toalettene utrivelige. En mor står fram i Fædrelandsvennen og kritiserer påbudet og mener dette strider mot alt hun har lært sønnen.

Dagbladet og Aftenposten fanget raskt opp saken og omtalte den på sine nettsider. Sånt blir det diskusjon av! Det var tydelig et tema som traff mange. Det haglet med påstander om feminister som ønsker at menn blir kvinner, at doer ikke er bygget for menn, at menn ikke gjør rent etter seg osv. Det jeg sitter igjen med er egentlig en undren over hva menn gjør når de må mer enn å tisse. Sitter de ikke da? Hva gjør det så mye verre om de setter seg ned når de bare skal «bimmelim»? Hvis manndomsfølelsen henger sammen med om man står og pisser, tror jeg kanskje de sliter litt med selvfølelsen. Mulig jeg tar feil. Og det var nok pisspreik fra meg i dag.

– 0 –

Israels ambassadør i Norge, Miryam Shomrat, er skuffet over det norske kongehuset og mener det er unnlatende i forhold til å gi sin støtte til jødene i Norge. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Politikere protesterte, norske jøder protesterte. Men noen var nok enige også, for eksempel Israels største avis, som mener Norge er det mest Israel-fiendtlige landet i verden. På NRK1 i går raste debatten videre mellom blant annet Kåre Willoch og representanter for det jødiske samfunn i Norge. Det virket noget urimelig når Willochs saklige argumenter ble kalt propaganda og mannen ble beskyldt for å drive jødehets. Så vidt jeg kan se er det Israels utenrikspolitikk som blir kritisert og ikke jøder generelt. Som Willoch sa; «det er mange jøder i Israel som har samme syn som meg».

Det smaker litt av å angripe spilleren i stedet for ballen når man kommer med rasismebeskyldninger i stedet for motargumenter. Skuffende. Og synd – for jeg tror de færreste i Norge har noe imot jøder. Jeg har vel knapt hørt noen uttrykke seg negativt om jøder, noensinne. Israel, derimot, blir ofte kritisert. Det er kanskje ikke så rart, ettersom de dreper sivile palestinere, invaderer andre land og ellers oppfører seg omtrent som nazistene gjorde den gang for lenge, lenge siden.